Gemeente Hilversum

Kwijtschelding vereenvoudigd

13 februari 2008
Zeven vragen en één A4tje toelichting. Dat is alles wat over is van de hobbel (vier pagina's en een uitgebreide toelichting) die Hilversummers moesten overwinnen om voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in aanmerking te kunnen komen. Rond 23 februari wordt het sterk ingekorte en vereenvoudigde kwijtscheldingsformulier verzonden. Opnieuw wordt dan één van de toezeggingen van het Project Rondkomen, bedoeld om de positie van minima te verbeteren, ingelost. Bovendien wordt het formulier dit jaar voor het eerst toegezonden aan mensen die vorig jaar met succes kwijtschelding hebben aangevraagd. Zij hoeven het formulier dus niet alsnog aan te vragen.

Bijna elke belastingplichtige Hilversummer ontvangt eind deze maand de Woonlastennota 2008. Deze nota betreft zowel de WOZ-beschikking 2008 als een overzicht van de te betalen gemeentelijke belastingen. Is het betalen van de Woonlastennota en de nota van Waternet onmogelijk of moeilijk, dan kan gebruik worden gemaakt van de Rijksregeling voor kwijtschelding. Mede op basis van deze regeling toetst de gemeente of iemand voor kwijtschelding in aanmerking komt. Doorgaans is dat het geval als sprake is van een inkomen op bijstandsniveau. Dit betreft niet alleen een eventuele uitkering, maar kan ook een laag inkomen uit arbeid zijn. Het kwijtscheldingsverzoek en de bijbehorende informatiebrochure kunnen door middel van een kaartje in de bijsluiter worden aangevraagd.

Reeds in 2007 is meer ruchtbaarheid gegeven aan de mogelijkheid voor kwijtschelding: waren er in 2006 nog ongeveer 2500 aanvragen, in 2007 waren dat er 2900. Ook zal de afhandeling van kwijtscheldingen dit jaar opnieuw worden gestimuleerd. Binnenkort wordt het mogelijk om een proefberekening te maken op de gemeentesite, zodat de kans op kwijtschelding kan worden berekend en tezamen met het aanvraagformulier worden geprint en voorzien van bijlagen worden verzonden.