Vlaamse Overheid

over taken Centra voor Leerlingenbegeleiding

Tevredenheid, maar ook nood aan klaarheid over taken Centra voor Leerlingenbegeleiding

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 13 februari 2008
De leerling, zijn ouders en de schoolpersoneelsleden zijn doorgaans tevreden tot zeer tevreden over de begeleiding van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). 74 % van de leerlingen en 51% van de ouders weten vooraf echter niet wat ze mogen verwachten van de CLB-begeleiding. Dat blijkt uit een onderzoek dat professor Karine Verschueren (KULeuven) heeft uitgevoerd in opdracht van onderwijsminister Vandenbroucke en dat vandaag gepubliceerd wordt (www.ond.vlaanderen.be/obpwo). De minister ziet in de resultaten een aansporing om een helder takenpakket uit te werken, het zogenaamde CLB-profiel.

In dit CLB-profiel zullen de taken en opdrachten van het CLB duidelijk verwoord zijn. Dit zal toelaten om helder te communiceren met de leerlingen, ouders en scholen over het basisaanbod van alle CLB's. Tegen eind maart wil minister Vandenbroucke na een lange periode van discussie met het hele onderwijsveld het CLB-profiel voorleggen aan de Vlaamse Regering. Het besluit zal vanaf 1/9/2008 gelden.

Het onderzoek van professor Verschueren leverde ook een instrument op om te peilen naar de tevredenheid van leerlingen, ouders en school. Het is de bedoeling dat elk CLB hiermee aan de slag kan. Zelfevaluatie is voor de minister een belangrijk onderdeel in het kwaliteitsbeleid. Vanaf 1 januari 2008 wordt daarom de zelfevaluatie als volwaardig onderdeel van de kwaliteit van CLB's meegenomen in de doorlichting door de inspectie. De CLB-sector heeft ook middelen gekregen om naast het tevredenheidsinstrument het eigen instrument voor zelfevaluatie te verbeteren.

Minister Vandenbroucke investeert bovendien verder in de deskundigheid van CLB's. Bijvoorbeeld om de mogelijkheden van leerlingen met een beperking in te schatten. Momenteel werkt de CLB-sector hiervoor, samen met wetenschappers, aan een doeltreffende diagnostiek. Dit schooljaar 2007-2008 zijn hiervoor 4 experten aangesteld. Er werden dit schooljaar ook verschillende studiedagen rond handelingsgericht werken georganiseerd voor de CLB's.
Een samenvatting van het onderzoek van professor Verschueren vindt u hier.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be