Gemeente Heerhugowaard


Woonwijken zonder bussen en vrachtwagens

De gemeente wil vrachtwagens en bussen weren uit de woonwijken. Hier zijn verschillende redenen voor. Er is al niet veel parkeerruimte in de bebouwde kom, als die paar plekjes dan ook nog worden bezet door enorme vrachtwagens, wordt dichtbij huis parkeren helemaal een lastige opgave. Ook is een vrachtwagen of bus voor de deur voor bewoners geen fraai uitzicht en dan is er nog de verkeersveiligheid.

Regeling parkeren grote voertuigen
Daarom zal vanaf 1 april 2008 de nieuwe regelgeving in verband met het parkeren van bussen en vrachtwagens ingaan. Die mogen dan alleen nog op een aantal plaatsen in de Zandhorst 2 en 3 geparkeerd mogen worden. Ook Beveland wordt âverboden gebiedâ voor grote voertuigen. Dat is een bedrijventerrein waar veel winkelend publiek is. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan tussen personenautoâs, fietsers of voetgangers en vrachtwagens.

Meting en evaluatie
De gemeente stelt vooralsnog geen beperkingen aan de herkomst van de vrachtwagens en bussen die op de Zandhorst mogen parkeren. Voor 1 april zal een meting worden uitgevoerd, waaruit moet blijken hoeveel bussen en vrachtwagens er op dit moment gebruik maken van parkeerplaatsen in De Zandhorst. Een paar maanden na het invoeren van de nieuwe regeling zal er nog een meting gedaan worden, om te zien of het drukker is geworden op de Zandhorst 2 en 3. Na een jaar zal een evaluatie uitwijzen of er genoeg of juist een tekort aan ruimte is. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vergunningstelsel.

13-2-2008