Ingezonden persbericht


Nieuw bestuur KvK onthaald

Benoemende organisaties prijzen verbeterde samenwerking met KvK's

Op dinsdag 12 februari is het nieuwe bestuur van de Kamer van Koophandel in aanwezigheid van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) geïnstalleerd gedurende een bijeenkomst in Den Haag. Werkgevers- en werknemersorganisaties die als benoemende partijen aanwezig waren, toonden hun waardering en respect voor de grote veranderslag die de Kamers hebben ingezet en waarvan de eerste fase nu succesvol wordt afgerond.

Krachtige Kamers
Frans van Steenis, directeur Kamer van Koophandel Nederland wees nogmaals op de omvang van deze veranderingen waarbij het aantal Kamers van 21 naar 12 is gegaan, en de omvang van het aantal regionale bestuurders fors is afgenomen (in totaal met ruim 70%). 'De Kamers van Koophandel doen steeds meer voor steeds minder', zo benadrukte Van Steenis. 'Want ook de heffingen zijn gedaald met 21%. Dit alles is een onderdeel van nieuw beleid van de Kamer van Koophandel om efficiënter en effectiever te gaan werken. We zijn doorgedrongen tot in de haarvaten van de regio met zeer krachtige Kamers en zijn op nationaal niveau goed vertegenwoordigd via KvK Nederland. Samen met werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW en de bonden FNV, CNV en MHP vormen we een sterke drie-eenheid die zich inzet voor ondernemerschap in Nederland.'

Voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland Thijs Wöltgens vroeg meer aandacht voor de ontwikkelingen in het bedrijvenlandschap nu steeds meer vrouwen, jongeren en allochtonen gaan ondernemen: van de ruim 100.000 starters in 2007 is een derde vrouw en 19% van niet-Nederlandse afkomst. De werknemersorganisaties gaven gehoor aan zijn oproep. Wilna Wind, federatiebestuurder FNV, meldde trots dat de werknemersorganisaties als benoemende partijen er het beste in waren geslaagd diversiteit in het bestuur aan te brengen. Van de 60 nieuwe bestuursleden van de Kamers van Koophandel die ze mochten benoemen is bijna de helft vrouw, de helft zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) en heeft 15% een biculturele achtergrond. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de bestuurders gedaald met ruim 10 jaar.

Samenwerken
Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW complimenteerde de Kamers van Koophandel met hun zicht- en merkbaar verbeterde dienstverlening en samenwerking met de werkgevers- en werknemersorganisaties.Dit is volgens hem wel eens anders geweest. 'Het gaat nu veel beter. Niet meer tegen, maar mét elkaar werken' zo was zijn devies. 'Werkgevers moeten ook accepteren dat de KvK op een aantal terreinen actie onderneemt waarop zij zelf ook actief zijn maar andersom moeten de Kamers dat ook.'

Ook Staatssecretaris Frank Heemskerk complimenteerde de Kamers van Koophandel met de ingezette koers, de modernisering van de dienstverlening aan ondernemers en de verbeterde samenwerking met werkgevers- en werknemersorganisaties. Ondernemersschap is de drijvende kracht van de Nederlandse economie, zo stelde hij. Aanpak van de regeldruk staat daarom hoog op de agenda van het kabinet. Heemskerk brak een lans voor meer aandacht voor ondernemerschap in probleemwijken en voor het bevorderen van de internationale handel met, met name de focuslanden als Turkije, Rusland, India, China en de Golfstaten. Beide punten hebben zijn onvoorwaardelijke aandacht de komende periode.

++++++++++++++++++



Ingezonden persbericht