Topinkomens nu fiscaal aanpakken

13/02/2008 16:10



CNV Vakcentrale



"Onbegrijpelijk dat Frijns zelfregulering ten aanzien van topinkomens nastreeft, maar dat hetzelfde doel via fiscale maatregelen zou leiden tot vertrek van ondernemingen. Zelfregulering heeft de afgelopen 9 jaar niet gewerkt, wij vinden het nu echt tijd voor fiscale maatregelen" aldus vice-voorzitter van het CNV Rienk van Splunder.

Het CNV wil dat topinkomens via belastingmaatregelen worden aangepakt. Uit het rapport van de commissie Frijns blijken ondernemingen niet in staat dit zelf op een fatsoenlijke manier te regelen. In vijf jaar tijd hebben topmannen ruim 2,5 keer zoveel erbij gekregen en dat staat in geen enkele verhouding tot loonstijgingen van andere werknemers.

Al sinds 1999 heeft het CNV voorstellen gedaan die bijdragen aan een betere zelfregulering, helaas zonder resultaat. Het CNV betreurt dat ondernemingen weinig bakken van de door de commissie gewenste zelfdiscipline. De Raden van Commissarissen nemen onvoldoende verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van vergoedingen en individuele vergoedingen van bestuurders in toom te houden. Hoewel voorstander van zelfregulering, heeft het CNV de hoop dat dit op fatsoenlijke wijze daadwerkelijk gebeurd zo langzamerhand opgegeven.

De hoogte van beloningen moet uit te leggen zijn aan werknemers en de maatschappij. Het CNV steunt daarom de voorgestelde belastingmaatregelen van minister Bos. Het kabinet brengt daarmee tot uitdrukking dat ze echt iets wil doen om torenhoge beloningen tegen te gaan. Verder wil het CNV dat de ondernemingsraad adviesrecht krijgt over de hoogte van beloningen. Door de informatie die werknemers krijgen en de mogelijkheid zich uit te spreken over de redelijkheid kan de kloof tussen top en werkvloer wat kleiner worden. Het CNV roept het kabinet op om haast te maken met een definitief voorstel om adviesrecht op dit onderwerp te regelen.

Het CNV vindt diversiteit in de Raden van Commissarissen belangrijk, want het aantal vrouwen daarin is nog laag en de gemiddelde leeftijd hoog. Met het voordragen van kandidaten door de OR wordt al bijgedragen aan meer diversiteit in Raden van Commissarissen. Het CNV wil dit verder stimuleren.





http://www.cnv.nl