ABVAKABO FNV

In maart controle sociale werkvorziening door arbeidsinspectie

Volgende maand gaat de arbeidsinspectie weer controleren of bedrijven in de sector sociale werkvoorziening (SW) zich houden aan de wettelijke regels. Onlangs heeft de Arbeidsinspectie hiertoe de "brochure Arbeidsrisico's in de Sociale
Werkvoorziening":http://arbeidsinspectie.szw.nl/index.cfm?fuseaction=d sp_document&link_id=136107 uitgebracht. Daarin beschrijft de dienst de voornaamste risico's voor veiligheid en gezondheid in deze sector en de wettelijke regels waaraan bedrijven moeten voldoen.

Met de brochure wil de Arbeidsinspectie bevorderen dat bedrijven in de sociale werkvoorziening haar optreden als duidelijk en voorspelbaar ervaren. De belangrijkste arbeidsrisico's die de inspectie beschrijft zijn: machineveiligheid en inrichting van de werkplek, gevaarlijke stoffen, fysieke belasting, geluid en agressie en geweld, seksuele intimidatie en pesten. In de brochure staat welke maatregelen werkgevers moeten nemen om de risico's te beperken. Ook zijn verwijzingen opgenomen naar bestaande instrumenten en hulpmiddelen om aan de Arbowet te voldoen en wordt beschreven hoe een inspectie in een SW-bedrijf verloopt.

Machineveiligheid en agressie zijn de twee belangrijkste punten, volgens Jos Meijer, bestuurder bij ABVAKABO FNV. Zij geeft aan dat er hard wordt gewerkt aan de arbocatalogus, waarin deze twee punten als eerste tot nadere uitwerking komen.

De brochure is toegestuurd aan alle bedrijven in de sector en aan gemeenten. Aan de hand van de brochure kunnen bedrijven maatregelen nemen om de arbeidsomstandigheden waar nodig te verbeteren. De voornaamste werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector hebben meegewerkt aan de totstandkoming ervan. Meer informatie over de controles van de overheid in de sociale werkvoorziening is te vinden op http://www.arbeidsinspectie.nl.
13-02-2008, Sociale werkvoorziening | Meer over: sociale