Gemeente Haren

Meerschap wil overlast motorvaartuigen beperken

13/02/2008

In het meerschapsgebied is er de afgelopen jaren veel overlast veroorzaakt door snelle motorvaartuigen. Daarom heeft het dagelijks bestuur van het Meerschap Paterswolde zich voorgenomen om een maximumsnelheid voor motorvaartuigen vast te stellen. Daarnaast wordt een ontheffingenregeling ten behoeve van watersportverenigingen vastgesteld.

Van het openbare water wordt door velen intensief gebruik gemaakt: om te varen, surfen of zwemmen. Vanwege de beperkte oppervlakte, de intensiteit van het gebruik en het gewenste karakter van de recreatie, was en is uitgangspunt, dat motorvaartuigen met een lage snelheid dienen te varen. Er zijn al beperkingen ten aanzien van de snelheid opgenomen in de Algemene Verordening Meerschap Paterswolde 1997. Desondanks is er de afgelopen jaren sprake geweest van veel overlast van snelle motorvaartuigen. Het dagelijks bestuur van het Meerschap Paterswolde wil daarom een aantal maatregelen nemen om zo de overlast te beperken.

Voorgenomen besluit
Het dagelijks bestuur neemt zich voor:

1. om in de openbare wateren van het Meerschapsgebied voor motorvaartuigen een maximum vaarsnelheid, ten opzichte van de bodem, vast te stellen van;

* 7 kilometer per uur voor zover het betreft openbare vaarwateren die meer dan 50 meter van enige oever zijn gelegen;
* 4 kilometer per uur voor zover het betreft openbare vaarwateren die minder dan 50 meter van enige oever zijn gelegen;


2. een gebied aan te wijzen waar tussen zonsopgang en zonsondergang waterski mag worden bedreven (de huidige waterskibaan van de WSCP);
3. een beleid te formuleren, waarin er aan:
* waterskiverenigingen, onder nader te stellen voorwaarden, ontheffing verleend kan worden om voor zoveel nodig binnen het voor waterskien aangewezen gebied met hogere snelheden te varen;
* zeilverenigingen, voor zoveel nodig, de mogelijkheid kan worden geboden voor begeleiding met motorboten van zeiltrainingen en wedstrijden met eveneens een hogere maximum snelheid.

Inspraakprocedure
De stukken met betrekking tot de voorgenomen besluiten liggen van 13 februari tot en met 26 maart 2008 ter inzage bij:
* Meerschap Paterswolde, meerschapsboerderij, Veenweg 46 in Groningen

* Gemeente Groningen, Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 in Groningen

* Gemeente Haren, publieksbalie, Raadhuisplein 10 in Haren
* Gemeente Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 in Vries

en staan op het internet: http://www.meerschap-paterswolde.nl/.

Belanghebbenden en/of inwoners van de gemeenten Groningen, Haren en Tynaarlo kunnen, zolang de conceptmaatregelen ter inzage liggen, een schriftelijke inspraakreactie indienen. Dit kan per brief naar het dagelijks bestuur van het Meerschap, Veenweg 46, 9728 NM Groningen, of per email naar: db@meerschap-paterswolde.nl.
Zonodig zullen wij naar aanleiding van de inspraakreacties ons voorgenomen besluit aanpassen.

Definitieve vaststelling
Na afloop van de inspraakperiode zal het dagelijks bestuur een definitief besluit nemen in zijn vergadering van 19 mei 2008. Bij de besluitvorming zullen de ingekomen zienswijze worden mee gewogen. De maximumsnelheid en de ontheffingenregeling zullen van kracht worden op de eerste van de maand na publicatie van het besluit.