Nieuw-Vlaamse Alliantie


BSE-tests op runderen noodzakelijk? (13/02/08)

Federaal parlementslid Flor Van Noppen (N-VA) stelt zich vragen bij de noodzaak van het grote aantal BSE-tests op runderen dat jaarlijks in België nog wordt verricht. Aangezien er nauwelijks nieuwe gevallen van BSE worden ontdekt, kan het vele geld (15 mio EUR) dat hieraan wordt gespendeerd beter ingezet worden voor andere controles door het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Flor Van Noppen ondervroeg Minister Laruelle hierover in de Commissie Volksgezondheid.

Sinds enkele jaren worden er op vraag van de Europese Unie BSE-tests uitgevoerd op alle runderen van meer dan 30 maand oud en op risicorunderen van meer dan 24 maand die sterven of geslacht worden als noodmaatregelen. In 2006 waren er in België 364.794 van dergelijke controles. Gelukkig brachten al deze tests slechts 2 positieve gevallen aan het licht. In 2007 werd er zelfs geen enkel positief geval ontdekt.

Deze goede cijfers hebben echter ook een keerzijde. Zo kostten de BSE-tests het FAVV in 2006 meer dan 15 miljoen EUR of ongeveer 10% van het totale budget. Dit is duidelijk een zware last voor het financieel noodlijdende FAVV. Dit geld zou namelijk zeer goed van pas komen in de strijd tegen de voedselfraude. Gezien het zeer beperkt aantal nieuwe BSE-gevallen in België en in Europa vindt Flor Van Noppen dan ook dat de huidige werkwijze dringend aan herziening toe is. Door een betere risicoanalyse zou het aantal BSE-tests drastisch kunnen dalen, zonder de gezondheid van de consument in gevaar te brengen. Flor Van Noppen dringt er bij de Belgische regering dan ook op aan om dit standpunt binnen de Europese Unie te verdedigen.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be