Gemeente Doetinchem

Persbericht 13-02-2008

Huisbezoek bij aanvraag uitkering

Iedereen die het komende half jaar in de gemeente Doetinchem een bijstands-uitkering aanvraagt, krijgt twee ambtenaren op bezoek. De gemeente verwacht hiermee de aanvraag sneller en efficiënter af te kunnen handelen en fraude te voorkomen.

Per half jaar worden er in Doetinchem tussen de 150 en de 200 bijstandsuitkeringen aangevraagd. De beoordeling van zon aanvraag vindt vooral plaats op grond van stukken die de aanvrager moet aanleveren. Die stukken zijn eigenlijk een hulpmiddel om de feitelijke situatie te kunnen beoordelen. Daarbij gaat ook nog wel eens iets mis. Dat kan opzettelijk zijn, dan is er sprake van fraude, het kan ook voorkomen dat aanvragers moeite hebben met de aanlevering van de juiste stukken.

Dankzij het huisbezoek verwacht de gemeente dat dit soepeler sneller verloopt. Ook levert het huisbezoek al informatie op voor mogelijke ondersteuning bij het zoeken naar werk of het aanvragen van aanvullende voorzieningen.

Met de huisbezoeken verwacht de gemeente tevens potentiële fraudeurs te ontmoedigen. Via het huisbezoek wordt immers al snel de feitelijke situatie duidelijk. De gemeente gaat voorlopig voor een half jaar bij de aanvragers van bijstandsuitkeringen op bezoek. Daarna wordt afhankelijk van de resultaten besloten of de huisbezoeken doorgang vinden. Wanneer er door de huisbezoeken tien tot vijftien fraudegevallen worden voorkomen zijn de huisbezoeken al lonend.