Gemeente Doetinchem

12 februari 2008: 14.50 uur

Brandweer nog hele dag bezig met nablussen Gamma

De Doetinchemse brandweer is vandaag nog de hele dag bezig met het nablussen van de Gamma-vestiging aan de Havenstraat in Doetinchem die gisteravond door brand werd verwoest.

Op de locatie aan de Havenstraat is op dit moment 1 brandweerploeg van 12 mensen aanwezig met opruimen en nablussen. De brandweer krijgt bij het nablussen hulp van sloop- en saneringsbedrijf Bergevoet. De eigenaar van het pand, MVO Projecten, plaatst een hekwerk om het terrein van het afgebrande Gamma-filiaal.

Opruimwerkzaamheden
Tientallen burgers hebben vanmorgen naar de gemeente gebeld met vragen over de effecten van de brand op de gezondheid. Uit metingen die de brandweer gisteravond heeft verricht, is gebleken dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. In het pand van de Gamma, dat slechts vier jaar oud was, was geen asbest aanwezig. Verder zijn er veel vragen gesteld over wie verantwoordelijk is voor het opruimen van de verbrande resten die in tuinen en woningen zijn beland. Verbrande resten die op particuliere eigendommen terecht zijn gekomen moeten door de mensen zelf worden opgeruimd. De gemeente zorgt voor het schoonmaken van de openbare weg.

Onderzoek
Over de mogelijke oorzaak van de brand is nog niets bekend. De technische recherche en de brandweer doen samen onderzoek om de oorzaak van de brand te achterhalen. Na een dergelijke grote brand wordt zon onderzoek altijd uitgevoerd.

Prestatie van formaat
Burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem was gisteravond op locatie en sprak zijn bewondering uit voor de professionele aanpak van de brandweer. Burgemeester Kaiser sprak van een prestatie van formaat dat de brandweer er in is geslaagd het pand van het naastgelegen tuincentrum te behouden. De brandwerende muur tussen de Gamma en de Woontuin heeft zijn nut bewezen.