Provincie Overijssel

Piet Jansen over Natura 2000

Piet Jansen in Den Haag: "Door Natura 2000 gaat echt niet alles op slot, maar er is een aantal zorgpunten." Op 7 februari vond in Den Haag een rondetafelgesprek plaats met de Tweede kamer Commissie LNV over Natura 2000. De kamerleden stelden scherpe vragen over onder meer voorlopige aanwijzing, draagvlak, ammoniakproblematiek, schade(vergoeding) en het al dan niet aanwijzen van nieuwe natuur.

Landbouwminister Gerda Verburg werkt nu aan de definitieve aanwijzing van een groot deel van de Natura 2000-gebieden. Vervolgens gaan de provincies aan de slag met de beheerplannen, waarin moet komen te staan op welke wijze de natuurdoelen gerealiseerd kunnen worden.

De provincies vinden dat die volgorde gewijzigd moet worden. Volgens de drie aanwezige gedeputeerden van Friesland, Zeeland en Overijssel is het heel moeilijk de begrenzing van een gebied te wijzigen als deze eenmaal definitief is vastgesteld. Als bij het opstellen van de beheerplannen dan blijkt dat bepaalde doelstellingen moeilijk realiseerbaar zijn, kunnen er grote problemen ontstaan voor bedrijven. Veel ondernemers zijn daarom bang voor onomkeerbare besluiten.

Piet Jansen: "In Overijssel zijn we hard aan de slag met het opstellen van beheerplannen. Daarin wordt duidelijk wat er in en rond de gebieden allemaal wel en niet kan gebeuren. We hechten veel belang aan draagvlak in de regio. Daarom willen wij wel de ruimte behouden om tot creatieve oplossingen te komen.

Het concept beheerplan Wieden en Weerribben is bijna klaar. Ik heb de indruk dat we in dit beheerplan kunnen laten zien dat natuur met een hoge kwaliteit samen kan gaan met wonen, werken en genieten in dit gebied.

Waarschijnlijk kunnen de huidige activiteiten in het gebied worden voortgezet. In een klein aantal gevallen zullen hieraan voorwaarden zijn verbonden. In het algemeen geldt dat er voor nieuwe ontwikkelingen ook ruimte is, mits ze rekening houden met de natuurwaarden.

We willen natuur en economie in Noordwest-Overijssel samen laten optrekken en voor beide een duurzame toekomst garanderen. Van tevoren moet duidelijk worden wanneer activiteiten wel of niet getoetst dienen te worden aan de Natuurbeschermingswet. Dat is voor alle betrokkenen wel zo prettig", aldus Jansen.

Een belangrijk aandachtpunt is volgens hem nog wel de ammoniakproblematiek. Jansen: `Zoals het er nu uitziet zal een - beperkt - deel van de bedrijven problemen krijgen bij uitbreiding omdat de ammoniakdruk op de kwetsbare natuur te groot zou worden. Aangezien maar liefst 85% van de ammoniakuitstoot het gevolg is van andere - nationale en internationale - activiteiten, kan het niet zo zijn dat een aantal individuele agrariërs de tol moet betalen. Hier zijn we nog niet uit'.

Gedeputeerde Jansen zal het overleg over Natura 2000 as donderdag in de Tweede kamer bijwonen.