Gemeente Hulst


Persbericht - 13.02.2008

Voorbereidingen vlottrekken vastgelopen containerschip

Voorbereidingen op vlottrekken vastgelopen containerschip op Westerschelde begonnen

Op woensdag 13 februari is rond 11:00 het containerschip EYRA, dat vaart onder de Panamese vlag, bij afgaand water vastgelopen in de Pas van Rilland.

Het containerschip is 203 meter lang, weegt 21000 ton en heeft 1400 containers aan boord. Een klein aantal van de containers bevat mogelijk gevaarlijke stoffen. Welke stoffen er precies in zitten is nog niet bekend.

Er zijn preventief een aantal maatregelen genomen zodat de veiligheid van de omgeving optimaal gewaarborgd blijft. De aandacht is gericht op de dichte mist, het overige vaarverkeer, de ligging van het schip voor de hoofdingang van de haven van Antwerpen en de lading. De hulpdiensten en de gemeenten Hulst en Reimerswaal coördineren op dit moment gezamenlijk de situatie. In verband met deze noodzakelijke coördinatie is een GRIP 4 afgekondigd.

Op dit moment bestaat er geen gevaar voor de omgeving. De verwachting is dat het schip weer vrij kan komen met opkomend tij. Het containerschip is een zogenaamd klasse 1 schip dat sterker is dan normale schepen en als ijsbreker kan functioneren.