Gemeente Woerden

Bodemsanering Plantsoen: penetrante geur is ongevaarlijk

13 feb 2008

persbericht
De bodemsanering aan het Plantsoen is in volle gang. De werkzaamheden vorderen gestaag, maar veroorzaken in combinatie met de windstille weersomstandigheden en mist een penetrante geur in het gebied. De vrijgekomen lucht is niet schadelijk voor de volksgezondheid en ook niet schadelijk voor het milieu.
De uitvoerder, Bam milieu heeft inmiddels maatregelen getroffen om de geur zoveel mogelijk terug te dringen. Het huidige weertype houdt nog even aan. Omwonenden moeten er dan ook rekening mee houden dat de stankoverlast nog enkele dagen aanhoudt. De vrijgekomen lucht is niet schadelijk voor de volksgezondheid en ook niet schadelijk voor het milieu. Dit wordt dagelijks gemeten. Inmiddels is het werk uit voorzorg stilgelegd. Donderdag wordt bepaald onder welke voorwaarden het werk voortgezet kan worden.

Maatregelen
Nadat de gemeente is gealarmeerd door omwonenden is direct contact opgenomen met de verantwoordelijke partijen. Bam Mileu voert het werk uit in opdracht van de Shell. De provincie Utrecht is het bevoegd gezag als het om milieuzaken gaat.

Bam Milieu heeft inmiddels zijn werkwijze aangepast. De ontgravingsvlakken worden zo klein mogelijk gehouden, die na sanering gelijk opgevuld worden met zand om de geur tegen te houden. De grond die op het maaiveld wordt opgeslagen zal om dezelfde reden worden afgedekt met een zeil.

Er is de laatste dagen gewerkt in het centrum van de vervuilingslagen. Hoewel de grootste concentraties inmiddels verwijderd zijn, zal deze fase zal nog enkele dagen in beslag nemen. Wanneer de wind aantrekt zal de geur snel vervliegen.

De provincie Utrecht houdt de ontwikkelingen dagelijks in de gaten. Metingen geven aan dat de sanering niet schadelijk is voor de gezondheid en niet milieubelastend is.
Vanaf volgende week start de 2e fase van de sanering. Er wordt dan verder van de vervuilingsbron af gewerkt. Men verwacht in die fase dan ook minder stankoverlast.

Wat wordt er gemeten?
Er wordt voortdurend gemeten en gecontroleerd. Niet alleen door Bam Milieu. Ook Geofox Lexmond controleert. De provincie Utrecht bezoekt het werk bijna dagelijks en controleert eveneens dagelijks de gemeten gegevens.

Er wordt gemeten naar totaal Koolwaterstoffen. Wat geroken wordt is een Naftaleenachtige lucht. Deze wekt irritatie op, maar is in de gemeten concentraties niet schadelijk. Elke keer wanneer de dragline grond breekt komt er een golf van de lucht vrij. De

gemiddelde waarde , die gemeten wordt aan het hekwerk, van alle koolwaterstoffen tesamen is 9.8 ppm. Dat is ver van de kritische waarde 200. Bij het breken van de grond is de piekwaarde maximaal 68 ppm. De gemeten benzeen waarde is 0 (nul) zowel boven de put als in de opgeslagen gronden die zijn vrij gekomen.

De provincie Utrecht bekijkt donderdag of onder de huidige weersomstandigheden het werk al dan niet kan worden voortgezet.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |