Milieudienst Rijnmond

Rijnmond: bereikbaar en leefbaar?

13.02.2008 13:00

Op dinsdagavond 12 februari discussieerden bewoners, bedrijfsleven en overheid onder leiding van Jan van den Heuvel, directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond, in het Regionale Platform Hinder en Veiligheid over mogelijkheden om het Rijnmondgebied in de toekomst bereikbaar én leefbaar te houden.
De bijeenkomst vond plaats in Pernis bij Deltalinqs, de belangenorganisatie van bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Mobiliteit

Robert Boshouwers, zelfstandig mobiliteitsadviseur, besprak het programma Bereikbare Haven, waarin zowel het bedrijfsleven als de overheid zich sterk maken om de bereikbaarheid van het industrieel havencomplex te waarborgen tijdens de langdurige verbouwingswerkzaamheden aan de A15 (2008 - 2015).

Ook informeerde hij de aanwezigen over het Rotterdam Climate Initiative, waarbij Rotterdam zich sterk maakt voor 50 procent minder uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990.

Duurzaamheid

Arie Deelen, hoofd Expertisecentrum DCMR, besprak de gevolgen van verkeer en vervoer op de luchtkwaliteit, geluid en externe veiligheid en de mogelijkheden om tot een duurzaam vervoer tussen Maasvlakte en achterland te komen. Hij concludeerde dat oplossingen voor mobiliteit én duurzaamheid vaak in elkaars verlengde liggen: een gezamenlijke agenda biedt daarom de meeste kans op succes.

Samenwerking

Hoewel de aanwezigen stevig van gedachten wisselden over het tempo en de volgorde van de noodzakelijke maatregelen, werd één conclusie breed gedeeld. De maatregelen kunnen alleen opgepakt worden door een actieve samenwerking tussen alle partijen: wegbeheerders, werkgevers en (later) gebruikers.