PvdA Rotterdam


Binnen twee weken spoedberaad Veilig Ondernemen

Wo 13 Feb 2008 - Redactie

Fractievoorzitter Peter van Heemst wil binnen twee weken een spoedberaad over veilig ondernemen.

"Er moet snel een spoedberaad komen over veilig ondernemen in Rotterdam". Dat voorstel doet Peter van Heemst morgen in de gemeenteraad naar aanleiding van de stroom van berichten over overvallen, berovingen en ander geweld dat Rotterdamse ondernemers treft. "We zijn vrijwel iedere maand met dit onderwerp bezig. De ene keer gaat het over de Crooswijkseweg, dan over de Hoogstraat of Katendrecht en nu weer over IJsselmonde. En de PvdA zal hier mee bezig blijven zo lang dat nodig is en waar dat moet. Want we willen dat de eigenaar van de snackbar, van de sigarenwinkel op de hoek, de buurtsuper of de kapperszaak in Rotterdam veilig kan ondernemen", aldus Peter van Heemst. "Die mensen verdienen onze steun en het is ook nog eens slecht voor de buurt als een zaak na een golf van criminaliteit definitief dicht gaat. "

De winkelcriminaliteit in Nederland en helaas ook in de regio Rotterdam- Rijnmond neemt schrikbarend toe. Alleen al in IJsselmonde was het in de eerste 2 ½ maand van dit jaar 16 x raak. Maar Van Heemst ziet ook een vast patroon ontstaan: "Iedere keer herhaalt zich min of meer hetzelfde patroon: vanuit de gemeenteraad signaleren we dat het mis gaat en dan rukt de burgemeester uit om zich ter plekke te oriënteren. Er volgen prompt maatregelen om de criminaliteit een halt toe te roepen. Dat is op zichzelf heel goed, maar het is nog beter om nu op korte termijn met ondernemers aan tafel te gaan zitten en één vraag centraal te stellen: Wat moet er anders, meer en beter gebeuren om de veiligheid van ondernemers te verbeteren? Dat moeten de burgemeester en de wethouder voor het midden- en kleinbedrijf snel doen. Samen met politie, het Openbaar Ministerie en de deelgemeenten. Het liefst binnen twee weken."

Van Heemst wil dat er vooral met de ondernemers zelf gepraat gaat worden: "Laat de ondernemers zelf aan het woord. En pas op de tweede plaats de organisaties die zeggen hun belangen te vertegenwoordigen. We moeten horen wat de mensen te vertellen hebben die elke dag opnieuw hard werken om hun zaak draaiende te houden en er ook nog eens heel vaak alleen voor staan."

De wethouder voor midden- en kleinbedrijf is één van de acht wethouders voor veiligheid. "De burgemeester is er op de eerste plaats om te bekijken wat politie en justitie moeten en kunnen doen en wat we kunnen bereiken met cameratoezicht en preventief fouilleren. De wethouder moet laten zien wat hij wil bijdragen aan het veiliger maken van winkels, bedrijfjes en andere ondernemingen. En daar kan nog een aantal dingen beter worden aangepakt. Bijvoorbeeld bij de interne beveiliging: denk aan het aanbrengen van cameras in de zaak, het beter inrichten van een winkel of het aanleggen van een onderling alarmsysteem voor winkeliers. Het is goed als de gemeente met een subsidie dit soort maatregelen voor de kleine ondernemers haalbaar en betaalbaar maakt! Winkeliers en kleine ondernemers moeten getraind worden in het veilig openen en sluiten van hun zaak. Want dat zijn de kwetsbaarste momenten "

Bij het ministerie van Economische zaken ligt geld klaar om in Rotterdam meer te doen: in november 2007 hebben CDA en PvdA er voor gezorgd dat er voor 2008 een bedrag van 12 miljoen extra is te besteden aan Veilig Ondernemen met name om voor kleine ondernemers te helpen beveiligingsmaatregelen te treffen. Van Heemst wil ook dat andere zaken aan de orde komen: "Loopt het actieplan Veilig Ondernemen goed, ligt dat op schema of moeten we dat versnellen?" Hij wil dat er snel duidelijkheid komt over het strafbaar stellen van het gebruik van zogeheten rooftassen en er moet ook inzicht komen in de toenemende klachten over het inschakelen van kinderen bij winkeldiefstallen. Dat is een misselijke nieuwe vorm van winkelcriminaliteit, waar nog geen passend antwoord op lijkt te bestaan.

Een spoedberaad met alle betrokkenen past in de aanpak die ook is gevolgd bij overlast door jongeren en bij de aanpak van de criminaliteit door Antillianen. "We willen geen algemene aanbevelingen, maar concrete verbeteringen. Dat moet het spoedberaad gaan opleveren."

Van Heemst zal dit voorstel aanstaande donderdag in de gemeenteraad naar voren brengen.