Provincie Groningen

Herstel van wierden: drie vliegen in één klap 14 februari 2008

Het landschap in onze provincie heeft veel karakteristieke elementen zoals essen, dijken en wierden. Deze unieke kwaliteiten van ons landschap koesteren wij. Jammer genoeg is niet alles meer in goede staat, en daarom is herstel nodig. Daar is al of wordt al aan gewerkt bij de wierden `Krassum', `Wierum' en `Englum'.

Op maandag 11 februari jongstleden gaven het waterschap Noorderzijlvest samen met de provincie en de gemeenten Winsum en Bedum het startschot voor het herstel van de wierde `Valcum'. De aanvulling van `Valcum' vindt plaats met baggerspecie uit het Winsumer- en Boterdiep. Dat is een ander speerpunt van de provincie: duurzaamheid en hergebruik van grond.

Openingshandeling Rudi Slager (foto M. Vermue)
Gedeputeerde Rudi Slager bij start herstel wierde Valcum (foto: M. Vermue)

Wierdenherstel is ook van belang voor boeren. Na het afgraven van wierden bleven vaak lage en natte percelen over met een hoge grondwaterstand. Het herstel van een wierde zorgt voor een droog perceel en voor structuurverbetering. Zo worden drie vliegen in een klap geslagen: landschapsherstel, hergebruik van baggerslib en landbouwkundige verbetering!

13 februari 2008