D66

Investeer aardgasinkomsten in structurele versterkingen: kennis en infrastructuur

13 februari 2008

D66-leider Alexander Pechtold heeft het kabinet mede namens de VVD om opheldering gevraagd over de besluitvorming over het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Het FES is een begrotingsfonds dat wordt gevuld met aardgasbaten. Tot nu toe werden deze gelden geïnvesteerd in structurele versterkingen van onze economie - kennis en infrastructuur - zodat de komende generaties ook nog zouden profiteren van ons aardgas.

In het licht van de hoge olieprijzen en de voor de komende decennia te verwachten krapte op de mondiale energiemarkten is het verstandig om tijdig goede spelregels af te spreken voor de besluitvorming over de gasbaten. Het kabinet heeft zich bij zijn aantreden ook voorgenomen een nieuwe systematiek voor de FES-gelden in te voeren.

D66 is altijd voorstander geweest van het investeren van aardgasbaten, zeker als die investeringen ook de kenniseconomie ten goede komen. De sociaal-liberalen wijzen er echter op dat investeren inhoudt, dat iets langdurig rendement oplevert. Pechtold: "Dit kabinet gebruikt het woord `investeren' soms op manieren die ik niet terugvind in de Van Dale. Ik wil daarom van het kabinet weten wat het van plan is, voordat er onomkeerbare beslissingen zijn genomen."

In het voorjaar neemt het kabinet de belangrijkste budgettaire besluiten voor de komende anderhalf à twee jaar. D66 wil daarom van het kabinet weten hoe het staat met de invulling van de kabinetsvoornemens met het FES, en wat we de komende tijd nog kunnen verwachten. Pechtold: "De opbrengsten van ons aardgas mogen niet vervliegen. Als het gaat om economische en financieel beleid moeten we de vinger aan de pols houden bij dit kabinet."

In 2006 bedroegen de uitgaven van het FES 2,3 miljard euro en de inkomsten 3,9 miljard euro.

---