Continuon


Betrouwbaarheid elektriciteit- en gasnet Continuon blijft 99,99 procent

2/13/2008

Arnhem, 12 februari 2008 - Het ongeval met de Apachehelikopter van de Koninklijke Luchtmacht eind 2007 heeft geleid tot een stijging van de uitvalduur elektriciteit in het netwerk van Continuon Netbeheer.

Uitvalduur elektriciteit verdubbeld door Apache-ongeval

Klanten die elektriciteit afnemen via het netwerk van Continuon Netbeheer zaten in 2007 gemiddeld 47,4 minuten zonder stroom (2006: 29,7 minuten). Op 12 december vernielde de Apachehelikopter verbindingen van de hoogspanningslijn Tiel-Zaltbommel en zette daardoor de gehele Bommelerwaard en een deel van de Tielerwaard ruim 48 uur zonder stroom. Zonder deze storing zou de uitvalduur fors zijn gedaald naar 23,5 minuten. Voor gas was de gemiddelde uitvalduur per klant slechts 20 seconden (2006: 19 seconden). Dat betekent dat zowel het elektriciteit- als het gasnet gedurende 99,99 procent van het jaar goed functioneerde.

Met deze cijfers behoren de netwerken van Continuon Netbeheer tot de best presterende elektriciteit- en gasnetwerken ter wereld. Zonder de stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard is de laatste vijf jaar een dalende trend te zien in de uitvalduur en zou de uitvalduur op het laagste niveau zitten sinds het ontstaan van Continuon in 2000. De uitvalduur gas is in vergelijking met elektriciteit zeer laag. In de gasdistributie komt het niet vaak voor dat veel klanten door dezelfde storing worden getroffen. Bij gasstoringen is meestal slechts één klant betrokken. Bij een gaslekkage - wordt vanwege mogelijk explosiegevaar - eerst de plaatselijke situatie veiliggesteld.

Elektriciteit

Oorzaken stroomstoringen
De exceptionele toename van de uitvalduur wordt veroorzaakt door de stroomonderbreking in de Bommer- en Tielerwaard van 12 tot 14 december. Deze onderbreking duurde ruim 48 uur. Daarnaast is ook het aandeel graafschades in 2007 gestegen. Continuon wijdt dit aan de toegenomen economische activiteit gedurende het hele jaar. Storingen in een bepaald type kabelverbindingsstukken - de Nekaldietmof - kwamen in 2007 veel minder voor dan in voorgaande jaren. Sinds 2003 voert Continuon Netbeheer een programma uit om deze storingsgevoelige moffen te vervangen.

Maatregelen voor minder storingen en beperking uitvalduur Het toezicht van Continuon op graafwerkzaamheden is verscherpt. Tevens kent Continuon sinds 2006 een regeling die de drempel voor `graafwerkbedrijven' verlaagt om de door hen veroorzaakte schades te melden. Vanaf 5 februari 2008 is tevens een nieuwe landelijke regeling van kracht die graafwerkbedrijven verplicht voordat ze gaan graven bij het Kadaster op te vragen waar ondergrondse leidingen precies liggen. Daarnaast is, door de introductie van GSM-verklikkers in verdeelstations, de plek van de storing eerder bekend dan voorheen en kan direct worden begonnen met het herstel van het energietransport. Deze maatregelen hebben ertoe geleid dat - exclusief de stroomstoring van 12-14 - de stijging van de uitvalduur door de toegenomen economische activiteit meer dan gecompenseerd wordt. In 2008 is voor vervanging en vernieuwing EUR 187 miljoen gepland voor investeringen in het elektriciteitsnet. Continuon blijft scherp toezicht houden op graafwerkzaamheden en ook het vervangingsprogramma van Nekaldietmoffen wordt onverminderd voortgezet. Ook het installeren van `slimme meters' bij klanten zal helpen de duur van een stroomonderbrekingen verder terug te dringen. Met slimme meters is bij een storing namelijk direct te zien in welke gebieden de stroom is uitgevallen. Deze meters worden de komende jaren bij alle klanten geïnstalleerd.

Gas

Gasstoring meestal geen onderbreking
De uitvalduur van gas is veel lager dan van elektriciteit. Het gasnet heeft een dusdanige structuur dat bij het merendeel van alle storingen het transport van gas gehandhaafd kan blijven. Klanten van Continuon hebben gemiddeld minder dan eens in de 200 jaar te maken met een onderbreking van het gastransport.
In geval van een gasstoring krijgt het veiligstellen van de plaatselijke situatie de eerste prioriteit. Klanten kunnen daarom 24 uur per dag gratis het nationaal storingsnummer gas en stroom (0800 9009) bellen om een storing te melden. In 2006 is een campagne gestart om gaslucht en het nationale storingsnummer onder de aandacht bij de klanten te brengen.

Maatregelen 2008
In 2008 heeft Continuon EUR 67 miljoen aan investeringen gepland voor vervanging en vernieuwing van het gasnet. Verscherpt toezicht moet voorkomen dat bij graafwerkzaamheden gaslekkages ontstaan of leidingen beschadigd worden, die in een later stadium tot gaslekkages leiden. Daarnaast geldt de nieuwe regeling voor graafwerkbedrijven voor alle ondergrondse kabels en leidingen, dus ook voor gasleidingen.

Over Continuon
Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas in grote delen van de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Directie Toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is een 100 procent dochter van energieonderneming Nuon.
* Infographic - stroomstoring (1.08 MB)