Nieuw-Vlaamse Alliantie


Debat wapenleveringen niet gesloten (13/02/08)

Vanmorgen gaf minister Ceysens in de subcommissie wapenhandel uitleg over het dossier van een levering ter waarde van 56 miljoen euro aan het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om essentiële onderdelen voor pantservoertuigen, commandovoertuigen, waterkanonnen, ... allen uiteindelijk bedoeld voor levering aan de Nationale Garde in Saudi-Arabië.

Het was onder meer Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn die over dit dossier reeds duidelijkheid had geëist in de plenaire vergadering van 30 januari. Na een aanvankelijk ontwijkend antwoord van de minister kreeg de subcommissie vandaag meer tekst en uitleg. Piet De Bruyn: De minister heeft minutieus de verschillende stappen in de behandeling van het dossier toegelicht. Daaruit blijkt dat er op zijn minst sprake is van een onzorgvuldig bestuur. De exportvergunning werd aanvankelijk toegekend, vervolgens geweigerd en tot slot opnieuw goedgekeurd. Door deze gang van zaken niet meteen te verduidelijken in de plenaire vergadering en door de poging van de minister om het hele dossier af te doen alsof het enkel over wat onschuldige voertuigonderdelen zou gaan, versterkte ze zelf de indruk dat er in dit dossier vreemde beslissingen werden genomen.

Als we vandaag vaststellen dat de eindgebruiker wel degelijk Saoedi-Arabië is en dat het wel degelijk gaat om voertuigen en onderdelen daarvoor, speciaal ontworpen of aangepast voor militair gebruik, dan schort er iets aan de regelgeving als de minister stelt dat ze deze levering niet kon tegenhouden. De schendingen van de mensenrechten in Saudi-Arabië zijn immers alom gekend en kunnen niet gerelativeerd worden.

Het Vlaams regeerakkoord stelt een eigen Vlaams decreet in het vooruitzicht waarin terecht ook een performante controle van de eindgebruiker is opgenomen, iets wat nu niet het geval is. De minister nam dus technisch-juridisch wel de juiste beslissing, maar toont daarmee meteen ook de beperkingen van de huidige regelgeving aan. De N-VA zal dan ook zelf het initiatief nemen om met een voorstel te komen dat tegemoet komt aan het partijstandpunt en aan het engagement zoals het thans is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Dat deze discussie ook op het Europese niveau wordt gevoerd, kan geen uitvlucht zijn om vandaag in Vlaanderen niet het debat te voeren. Ons geweten stopt immers niet aan de grenzen van Vlaanderen.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be