Gemeente Breda

Stijging woningbouw in 2007

In 2007 heeft de gemeente Breda 850 woningen aan de voorraad toegevoegd. Dit blijkt uit de cijfers zoals die zijn verstrekt aan het CBS. Ten opzichte van voorgaande jaren is sprake van een stijging met ongeveer 300 woningen. De 850 woningen zijn particuliere ontwikkelingen, gebouwd op kleine locaties in de stad. Voor de komende jaren verwacht de gemeente een stijgende lijn in de bouwproductie. Dit geldt ook voor het aantal bereikbare woningen. In 2007 waren dat er 85.

Het aantal van 850 woningen is de uitkomst van de eerste berekeningen over 2007. Deze berekeningen worden de komende maanden getoetst door de afdeling Onderzoek en Informatie. Ten opzichte van de voorgaande jaren is sprake van een stijging van ongeveer 300 woningen. De 850 woningen maken onderdeel uit van een aantal kleinere projecten die in het bestaande stedelijk gebied liggen. De bouw van Heinsiushof in Heuvel is een van de grotere locaties. Dit is een sloop- en vervangingslocatie. De helft van de woningen zijn appartementen, de andere helft grondgebonden woningen.

De bouwvergunningen voor de projecten, met in totaal 850 woningen, zijn in de periode 2002 -2006 afgegeven. Er zijn voor deze projecten geen eisen gesteld aan het aantal te realiseren bereikbare woningen. Het gevolg hiervan is dat er nu 85 woningen vallen in de categorie bereikbaar. Ook hierin is ten opzichte van 2005 en 2006 sprake van een stijging. In 2007 zijn er geen bereikbare woningen gesloopt.

De komende maanden wordt kritisch gekeken naar de ontwikkeling voor de komende jaren. Dit is een van de werkzaamheden van de Taskforce Woningbouw Breda. Deze Taskforce is in september 2007, als onderdeel van de Woonvisie 2007 -2010 door de gemeenteraad ingesteld. De Taskforce Breda moet zorgen dat de door de gemeenteraad gestelde doelen voor de periode 2008 - 2019 worden gerealiseerd. Het betreft dan met name de toevoeging van 15.000 woningen in die periode. In oktober 2007 is de Taskforce Woningbouw gestart met haar werkzaamheden.

De Taskforce Woningbouw Breda rond begin maart haar voorbereidende werkzaamheden af. Het college van burgemeester en wethouders presenteert dan de manier van werken van de Taskforce Woningbouw Breda. Inmiddels is al gestart met een zeswekelijks overleg met Laurentius, Singelveste en WonenBreburg over de voortgang van de productie van deze corporaties.

Breda, 13 februari 2008