Gemeente Breda

Bredanaars werken aan hun gezondheid

Doorbreken van isolement, veiligheid in huis, allochtonen wegwijs maken in de Nederlandse gezondsheidszorg, gezond bewegen, voorlichting over gezonde en betaalbare voeding. Dat typeert de acht projecten, waarvoor wethouder Schoenmakers vandaag in het gebouw van het Rode Kruis het startsein gaf. De Gemeente Breda wil met deze kleinschalige gezondheidsprojecten haar bewoners meer betrekken bij het Bredase gezondheidsbeleid. Er is 21.000,- subsidie beschikbaar gesteld.

Gehonoreerde projecten

De Bredase afdeling van het Rode Kruis gaat twee projecten uitvoeren, die gericht zijn op allochtone vrouwen: het eerste is het opzetten van een telefooncirkel, waardoor allochtone vrouwen een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Het tweede project is het aanbieden van de laagdrempelige cursus Veiligheid in en om huis.

Gilde Baronie gaat zelfstandig wonende mensen met een lichamelijke beperking in hun thuissituatie leren hoe de computer te gebruiken.

Stichting Vertizontaal gaat de peuters en hun moeders van het lopende Speel Mee-project leren hoe belangrijk gezond ontbijten is en gaat bewegingsactiviteiten aanbieden. Deze vinden plaats in buurthuis Scheldestraat en Gerardus Majella.

Stichting Verankering Ouderenproof gaat eenzame senioren uit Prinsenbeek actief benaderen om deel te nemen aan themabijeenkomsten.

Voor hun achterban gaat de stichting Afro-Brabant voorlichtingsbijeenkomsten organiseren over gezondheid en gezondheidszorg.

Een diëtiste gaat kookworkshops geven aan bewoners van Hoge Vucht. In de keuken van Raffy gaat zij de wijkbewoners uitleggen hoe je gezond én goedkoop kunt koken.

Ten slotte gaan moeders in de wijk Kesteren leren wat een gezonde leefstijl is. Deze cursus Gezonde Balans wordt gegeven door Vertizontaal.

Criteria

De gemeente heeft voor deze ronde twaalf initiatieven ontvangen. De voorstellen moesten gericht zijn op inwoners van Breda, een eenmalige activiteit zijn, met een duidelijke begin- en einddatum. Ook moesten de voorstellen aansluiten bij de hoofdthemas van het Bredase gezondheidsbeleid: voorkomen is beter dan genezen, verbeteren van de gezondheid van groepen bewoners met een sociaal-economische achterstand en het bevorderen van het zelfstandig deelnemen aan het maatschappelijk leven door mensen met gezondheidsbeperkingen.

Toekomst

Dit is de vierde en laatste ronde kleinschalige gezondheidsprojecten. Het was een actiepunt uit de nota Beter Breda (2004 t/m 2007).In de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid is gekozen om de kleinschalige gezondheidsprojecten onder te brengen bij de drie lopende pilots op het gebied van preventieve activiteiten volksgezondheidDe drie pilots zijn:


- Sturen op samenhang preventie-activiteiten Haagse Beemden,


- VO-school & gezondheid (op de Nassau) en


- Breda in Balans (gezond eten en bewegen aantrekkelijker maken in Breda)

Breda, 13 februari 2008