Gemeente Hoorn


Succesvolle jongerenaanpak in Hoorn krijgt vervolg in andere gemeenten

13 februari 2008 - Niet afwachten, maar eropaf! Dat is het motto van de jongerenaanpak Jongeren Centraal. Dienstverlenende instanties aan jongeren werken gecoördineerd en doelgericht samen en hebben continu elkaars acties in beeld. De aanpak is in 2007 met succes beproefd in Hoorn en krijgt vanaf 13 februari een vervolg in Uden, Tilburg en Apeldoorn. Jongeren Centraal is een project van Coördinatiepunt - ICT Inwonerszaken, een initiatief van VNG* en Divosa*. Alles draait om gezamenlijk jongeren helpen en stimuleren. Gericht op duurzaam werk, een startkwalificatie, participatie en bijvoorbeeld hulp bij schulden. Hoorn is de eerste gemeente die als proef volgens deze aanpak werkt. In Hoorn werken de afdeling Werk en Bijstand, CWI, UWV, en het RMC* inmiddels samen. In 2007 hebben deze diensten in nauwe onderlinge afstemming 174 jongeren geholpen. Het aantal deelnemende organisaties in Hoorn wordt momenteel uitgebreid met re-integratiebedrijven en schuldhulpverlening. Daarnaast wil de gemeente dit jaar de zorginstanties betrekken bij het project. In 2008 gaan ook de andere sociale diensten in West-Friesland op deze wijze aan de slag.

Kennissysteem CP-ICT Inwonerszaken ondersteunt de gemeente en de partners met een kennissysteem. Dit systeem geeft in één oogopslag weer welke diensten door betrokken instanties verleend zijn of waar de jongere nog mee geholpen wordt. Daarnaast signaleert het systeem belangrijke gebeurtenissen in het leven van jongeren zoals het einde van een opleiding of dienstverband, emigratie van een ouder of detentie. Het beoordeelt deze signalen vanuit diverse doelen en niet meer alleen vanuit de dienstverlening van een individuele instantie. Instanties kunnen zo in actie komen, (vaak) nog voordat een jongere zichzelf meldt.

Hoornse aanpak Wethouder Jan de Boer presenteert 13 februari in Uden de succesvolle Hoornse aanpak. Geïntegreerde dienstverlening leveren aan jongeren kan wel degelijk. Bepaal welke problemen je wilt oplossen, en start met een paar partners. Kijk vervolgens over je eigen schuttingen heen, en stem je werkprocessen op elkaar af. Niet de individuele doelstelling van de instanties, maar de oplossing voor het probleem van de jongere moet centraal staan. Het is een groeimodel. Als het eenmaal loopt, kunnen meerdere organisaties die werken met jongeren bij de werkwijze worden betrokken. In Uden ondertekenen de gemeenten Hoorn, Uden, Tilburg en Apeldoorn en het Coördinatiepunt ICT Inwonerszaken een intentieverklaring. Hiermee committeren zij en hun lokale partners zich officieel aan het project Jongeren Centraal.