Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk

13 februari 2008 OCW/P&O/B&O/2008/852

Onderwerp
Taakstelling OCW

Tijdens de behandeling van de Begroting OCW 2008 spraken wij ook over de taakstelling voor OCW. Ik heb uw Kamer daarbij een inzicht toegezegd in de nadere invulling van de taakstelling. U vindt hieronder de laatste stand van de taakstelling bij OCW. Mijn collega van BZK voert de algehele coördinatie van de taakstelling. Ik verwijs graag ook naar haar rapportages. Het ministerie van OCW heeft de taakstelling verdeeld over de verschillende kolommen en dienstonderdelen. Het departement heeft daarbij de sleutels gebruikt die ook aan de voornemens in het Coalitieakkoord ten grondslag lagen: beleidsdirecties 20%, ondersteunende directies 30%, uitvoerende diensten 10%, en adviesraden en inspecties 20%. Een deel van de taakstelling kan worden doorgevoerd door efficiencywinst, maar voor een veel groter deel is een grondige herbezinning op de taken van het departement noodzakelijk. De beide staatssecretarissen en ik beseffen dat we scherp moeten prioriteren in de taken die wij oppakken.
Voor alle dienstonderdelen zijn taakstellingsplannen opgesteld voor de periode 2008-2011. De adviesraden zijn weliswaar ook aangeslagen, maar de plannen daarvoor worden ontwikkeld onder regie van de minister van BZK. De eerste tranche 2008 is met natuurlijk verloop ingevuld.

In deze taakstellingsplannen worden tevens de voorstellen uit het programma OCW Verandert! verwerkt. In dit programma werkt OCW aan een organisatie die sneller en beter antwoord kan geven op de vragen die in politiek en samenleving ontstaan. Dat heeft onder meer geleid tot het instellen van enkele themadirecties: Leraren, Voortijdig Schoolverlaten, en Jeugd en Zorg. Op andere terreinen bundelt OCW de krachten met andere departementen en zijn er interdepartementale directies gevormd: Kennis & Innovatie (samen met EZ) en Leren & Werken (samen met SZW). Al deze directies zijn inmiddels van start gegaan en konden worden gevormd door het herschikken van bestaande personele capaciteit. Bij de uitvoerende diensten heb ik eerder al de fusie van de IB-groep en Cfi en de vorming van de Nieuwe Uitvoeringsorganisatie (NUO) per 1 januari 2010 aangekondigd. U ontvangt Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

over deze samenvoeging in het voorjaar een brief waarin deze fusie verder wordt uitgewerkt, op basis van een verkenning die thans wordt gemaakt.

Daarnaast heeft het ministerie van OCW in nauw overleg met de medezeggenschap en de vakbonden instrumenten ontwikkeld voor een flexibel personeelsbestand. Met een grotere flexibiliteit kan mijn departement de belofte waarmaken om - behalve sneller te reageren op de vragen van politiek en samenleving - een goede werkgever te zijn waarin medewerkers worden uitgedaagd en in staat gesteld aan hun loopbaan te werken. Maar het stelt mijn ministerie bovenal in staat kennis en ervaring van zijn medewerkers uit te bouwen en daar in te zetten waar die nodig is.

Bij de vorming van het huidige kabinet zijn de eenheden Emancipatie en Kinderopvang van het ministerie van SZW naar het ministerie van OCW overgekomen, en de eenheid homo-emancipatie van VWS. Daarnaast zijn drie taken van buiten onder het bewind van OCW gebracht: de taken van het Kwaliteitscentrum Examinering (KCE) zijn overgegaan naar de Inspectie van het Onderwijs; de taken van de Landelijke Commissie Toezicht Indicatiestelling (LCTI) zijn overgegaan naar de Inspectie van het Onderwijs en naar Cfi; en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) draagt taken van het tweedelijns toezicht op de kinderopvang over aan de Inspectie van het Onderwijs. Het gaat hier om taken die aanvankelijk niet tot de OCW-formatie behoorden. De arbeidsplaatsen worden derhalve aan de OCW- formatie toegevoegd. De opbrengst van de taakstelling valt daardoor procentueel iets lager uit.

De taakstelling voor het ministerie van OCW bedraagt 509 fte, te realiseren in 2011. Voor de onder OCW vallende ZBO's (de IB-groep, NOS, TNO, NWO en KNAW) bedraagt de taakstelling in totaal 927 fte.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk