Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 13-02-2008

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending woensdag 13 februari

Nederland 1 - 18.20 uur

Times New Roman

TWEEDERDE ACHTERBAN BLIJFT WILDERS TROUW

EENVANDAAG brengt vanavond (woensdag 13 februari) een profielschets van de aanhangers van Geert Wilders. Aanleiding is de ontmoeting tussen Doekle Terpstra en drie aanhangers van Wilders. Terpstra zei januari jl. in de Groene Amsterdammer dat hij graag zou kennismaken met de 'anonieme' achterban van Wilders. Dat wordt vanavond in EENVANDAAG werkelijkheid.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de mensen die in 2006 op de PVV heeft gestemd nu opnieuw voor Geert Wilders zou kiezen. Deze groep vormt 31 procent van de totale huidige achterban. Dit blijkt uit een enquête onder 24.000 deelnemers van het EENVANDAAG Opiniepanel.

De nieuwe mensen die nu op Wilders zouden stemmen, gaven bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 nog steun aan het CDA (13 procent), PvdA (12 procent), VVD (11 procent) en SP (6 procent). Van alle kiezers die weg zijn gelopen bij de PVV zou 61 procent nu zijn pijlen richten op Trots op Nederland van Rita Verdonk.

Meer mannen (59 procent) dan vrouwen (41 procent) kiezen op dit moment voor de Partij voor de Vrijheid en ruim eenderde (36 procent) van de achterban van Wilders bestaat uit mensen van 40 tot 45 jaar. De steun is het geringste onder de panelleden jonger dan 25 jaar.

Laag en middelbaar opgeleid

Meer dan de helft (57 procent) van de achterban heeft als hoogst genoten opleiding middelbaar algemeen voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Daaraan toegevoegd de respondenten met alleen het lager onderwijs, bestaat 76 procent van de huidige aanhang van de PVV uit lager- en middelbaar opgeleiden.

Alle inkomensgroepen zijn redelijk gelijkmatig vertegenwoordigd. Als het gaat om de branche waar de mensen in werken, valt op dat de sector gezondheidszorg en welzijn is ondervertegenwoordigd (6,5 procent, waar dit bij het hele panel 18 procent is). Wilders haalt relatief veel van zijn aanhang uit Limburg.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl