Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 13 februari 2008

Groep eenzamen in Nederland passeert miljoen
Jongeren 'daten' met 65-plussers in het land

Jongeren die als vrijwilliger werken voor het Nederlandse Rode Kruis gaan op Valentijnsdag met de Red Cross Bus het land in om te 'dates' te regelen met ouderen. Met rozen proberen de jongeren de bewoners uit verzorgingstehuizen te verleiden.

De jongeren zullen de bewoners van verzorgingstehuizen vragen om op verrassingsdate te gaan. Namens het Rode Kruis mogen ouderen iemand meenemen. De 'date' zal een maand later plaatsvinden. Bovendien zullen de jongeren gesprekken beginnen met ouderen over de betekenis van Valentijn.

De actie wordt gehouden in het kader van het project Meet & Greet van het Nederlandse Rode Kruis. Dit programma heeft als doel jongeren met ouderen in contact te brengen om zo de negatieve spiraal van vereenzaming te doorbreken. Ouderen worden middels Meet & Greet gekoppeld aan het luisterende oor en de aandacht van een jongere.

Op Valentijnsdag houden jongeren, die als vrijwilliger werken voor het Rode Kruis, guerrilla acties in Amsterdam en Amersfoort. Zo zullen tijdens een Valentijn bingo in de middag in een verzorgingstehuis in Amsterdam enkele tientallen jongeren, bepakt met rozen, een 'liefdesinval' houden en met de ouderen in gesprek gaan over het Valentijnsgevoel. De ouderen die rozen bemachtigen gaan een maand later met de jongeren op stap.

Aanleiding voor het Meet & Greet programma en de Valentijnsactie in het bijzonder is een onderzoek dat het Nederlandse Rode Kruis in juni vorig verrichtte waaruit blijkt dat meer dan 1 miljoen mensen in Nederland zich zeer eenzaam voelt. Hieronder bevindt zich een aanzienlijke groep 65-plussers. Met de vergrijzing zal deze groep de komende jaren in omvang flink toenemen.


---

Noot voor de redactie,