Gemeente Delft

Advies aan Casema over basispakket radio

De Programmaraad kabeltelevisie en -radio Delft heeft op 14 januari 2008 een conceptadvies vastgesteld over de programmering van het wettelijk basispakket radio in Delft. De Programmaraad adviseert drie nieuwe radiozenders te plaatsen: Radio Rijnmond, DeutscheWelle en Radio Noordzee. Deze zenders nemen de plaats is van City FM, BBC Radio 4 en de Tweedekamerlijn.

De Programmaraad adviseert Radio Rijnmond op te nemen vanwege het belang van de regionale nieuwsvoorziening en de rol van deze zender in geval van calamiteiten in de Rotterdamse regio. De raad wil ook burgers die meer gericht zijn op Rotterdam voorzien van regionaal nieuws en actualiteiten. Alhoewel de Tweedekamerlijn een belangrijke rol vervult in onze democratie, is de Programmaraad van mening dat deze zender relatief weinig uren uitzendt en voor een relatief kleine doelgroep interessant is. Bovendien is deze zender via Internet te beluisteren.

In de categorie Nieuws was een oververtegenwoordiging van Engelstalige zenders. DeutscheWelle biedt een hoogwaardig Duits aanbod, terwijl BBC Radio 4 meer gericht was op lokaal Engels nieuws. De Programmaraad streeft er naar om een Nederlandstalige muziekzender door te geven en kiest Radio Noordzee. Voor City FM was geen plaats meer in het huidige pakket. Deze zender staat op de reservelijst.

Het wettelijk basispakket televisie bevat 25 radioprogramma's, waaronder de zogenaamde 'must carry' programma's. Dit zijn de radioprogramma's die verplicht moeten worden doorgegeven. Dat zijn zeven landelijke, regionale en lokale publieke Nederlandse zenders, en twee Belgische (Vlaamse) publieke zenders.

De Programmaraad is een door de gemeenteraad ingesteld adviescollege, dat als wettelijke taak heeft om een zwaarwegend advies te geven over de programmering van radio- en televisiezenders in het basispakket van de kabel van Delft.

Het advies van 14 januari 2008 is een conceptadvies. De Programmaraad zendt dit aan belanghebbenden, Casema en programma-aanbieders en de abonnees. De Programmaraad legt het advies gedurende zes weken ter inzage bij de Publieksbalie van de gemeente Delft.

Belanghebbenden kunnen hun zienswijze schriftelijk geven aan de Programmaraad, waarna in een openbare vergadering op maandag 31 maart 2008 het advies definitief wordt vastgesteld.

Noot voor de redactie,