Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 13 februari 2008

Nieuwe beroepskwalificaties beschikbaar op www.kwalificatiesmbo.nl

Begin februari zijn de nieuwe beroepskwalificaties voor het MBO aangeboden aan de staatssecretaris van onderwijs, Marja van Bijsterveldt. En nu zijn de dossiers door het ministerie van OCW vastgesteld. Vanaf het komende schooljaar is een groot deel van de lesprogramma's op mbo-scholen gebaseerd op de landelijke beroepskwalificaties.

De nieuwe beroepskwalificaties zijn ontleend aan de beroepspraktijk en beschrijven over welke kennis en vaardigheden een professional moet beschikken. Daarbij gaat het niet alleen om de kennis die je nodig hebt in de beroepspraktijk, maar ook om de manier waarop je handelt (denk daarbij aan het samenwerken met collega's, aan het omgaan met klanten, enzovoort). De nieuwe kwalificaties gelden voor de hele loopbaan: ze bieden een uitstekende referentie voor het opleiden, examineren en diplomeren van mensen die de arbeidsmarkt op willen, zich verder willen scholen of willen of moeten switchen van baan.

Alle 237 kwalificaties zijn door de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven op dezelfde manier beschreven (en dat is uniek in de wereld!), waardoor scholen, bedrijven en overheid een praktisch te gebruiken instrument in handen hebben bij het opleiden en professionaliseren van mensen. Een instrument met duidelijke, inzichtelijke en vergelijkbare prestatiestandaarden, ontwikkeld met het georganiseerd bedrijfsleven en het beroepsonderwijs.

De kwalificaties zijn beschikbaar via www.kwalificatiesmbo.nl. Op deze site kunt u eenvoudig "googlen" in de dossiers. Deel A van ieder kwalificatiedossier geeft een beeld het beroep. Deze beroepsbeelden kunnen bijvoorbeeld door vmbo-decanen gebruikt worden voor beroepenoriƫntatie. Ook kunt u bijvoorbeeld de werkprocessen van verschillende beroepen met elkaar vergelijken. Of bekijken in welke dossiers de competentie 'aansturen' voorkomt. Neem eens een kijkje op de site en maak kennis met de dossiers!

Noot voor de redactie,