VSNU

Persbericht: "VSNU tevreden met accreditatiestelsel"

12 februari 2008

De Vereniging van Universiteiten steunt de plannen van minister Plasterk om het accreditatiestelsel na 2010 aan te passen. De afzonderlijke beoordeling van universitaire opleidingen door de NVAO blijft gehandhaafd. Daarnaast kan een universiteit een instellingsaudit aanvragen. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda: "De instellingsaudit is een stap in de goede richting. Daaruit spreekt het besef dat de universiteiten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de kwaliteit van hun onderwijs".

Audit
In de plannen van Plasterk wordt met de instellingsaudit de interne kwaliteitszorg van een universiteit getoetst. Dat betekent een stevige impuls voor de ontwikkeling van een kritische kwaliteitscultuur in de universiteiten. Blijkt tijdens die audit dat een universiteit haar zaakjes op orde heeft, dan valt ze in een regime van "verdiend vertrouwen" en worden afzonderlijke opleidingen beoordeeld volgens een simpeler procedure. Al met al zal de verantwoordelijkheid voor de kwaliteitszorg dichter bij de docenten en studenten, en hun peers worden gelegd.

Tussenstap
In het verleden hebben de Nederlandse universiteiten gepleit voor een systeem van instellingsaccreditatie. Hierbij worden de opleidingen niet allemaal afzonderlijk door de NVAO getoetst, maar draagt de instelling zelf zorg voor de periodieke beoordeling van het onderwijs. Ook in andere landen zie je dat steeds vaker gekozen wordt voor instellingsaccreditatie. "Dat is absoluut de toekomst", aldus Sijbolt Noorda, "wij beschouwen dit voorstel dan ook nadrukkelijk als een tussenstap op weg naar instellingsaccreditatie in de volgende fase".