Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Twee moties PvdA aangenomen bij Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs

Extra aandacht provincie Noord-Holland voor stageplekken

Er komt een pilot in Noord-Holland met regionale jongerenloketten om te bemiddelen tussen jongeren die een stageplek zoeken en bedrijven. Bovendien gaat de gemeente onderzoeken of bij provinciale aanbestedingen als voorwaarde gesteld kan worden dat een percentage van de aanneemsom wordt gebruikt voor stageplekken. Dit hebben Provinciale Staten van Noord-Holland maandag 11 februari besloten door twee moties van de PvdA aan te nemen bij bespreking van de Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs.

De PvdA Noord-Holland vraagt al langer aandacht voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en meer stageplekken voor jongeren. Vanuit de oppositie zette de PvdA dit onderwerp enkele jaren geleden op de provinciale agenda. En ook nu de PvdA deel uitmaakt van het College van Gedeputeerde Staten blijft zij aandacht vragen voor dit onderwerp. PvdA-statenlid Naïma Ajouaau: Uit de Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs blijkt dat de provincie al een eind op de goede weg is om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Maar wij misten nog instrumenten om meer stageplekken te creëren. Daarom hebben wij twee moties ingediend, die hier meer aandacht voor vragen .

Bij de behandeling van de provinciale Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs heeft de PvdA twee moties ingediend. Beide moties werden aangenomen door een meerderheid van Provinciale Staten. De eerste vraagt Gedeputeerde Staten in overleg met het MKB, Platforms Onderwijs-Arbeidsmarkt, Kamer van Koophandel en VNO-NCW een pilot te starten met een regionaal jongerenloket. PvdA-statenlid Naïma Ajouaau: Het blijkt voor veel jongeren moeilijk te zijn om een stageplek te vinden. Dit komt onder meer doordat de match tussen onderwijs en bedrijven nog onvoldoende tot stand komt. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen kan dit probleem worden opgelost. Regionale jongerenloketten kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren .

De tweede motie vraagt Gedeputeerde Staten om te onderzoeken of bij provinciale aanbestedingen als voorwaarde gesteld kan worden dat een percentage van de aanneemsom wordt gebruikt voor stageplekken. Ajouaau: De provincie besteedt jaarlijks vele miljoenen via aanbestedingen, bijvoorbeeld bij de aanleg van wegen. Veel gemeenten stellen bij dit soort aanbestedingen al zogenaamde sociale bestekvoorwaarden. Daarbij wordt een percentage van de aanneemsom gebruikt voor bijvoorbeeld het aan het werk helpen van mensen. Wij willen dit gebruiken om meer stageplekken te creëren in Noord-Holland .


*** EINDE PERSBERICHT ***