Gemeente Delft

Delft maakt werk van water

Om de mogelijkheden van Delft als waterstad beter te benutten, is een samenhangend waterbeleid nodig. Dit beleid is beschreven in de nota Water in Delft, waarmee het college dinsdag 29 januari heeft ingestemd. Op donderdag 14 februari wordt het voorstel in de commissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie besproken.

In een plan van aanpak voor de komende vier jaar is een reeks projecten opgenomen rond het (toeristisch) gebruik van water, het inpassen van water in de stad, en de rol van water in kennis en economie. Eén van de voorstellen is het oprichten van een Watercentrum, dat zowel een innovatiekant als een educatiekant heeft. In dit Watercentrum is primair plaats voor innovaties op het gebied van water en dan vooral technologische innovaties gericht op waterbeheer. Delft staat bekend om zijn expertise op watergebied en de politiek vindt dat Delft deze expertise moet etaleren en exporteren. De effecten van klimaatverandering en zeespiegelstijging moeten hierbij worden betrokken. Waterbeheer is een 'industrie' van de toekomst. Voorlichting over water en met name over zuinig gebruik van water is zeer belangrijk voor de toekomst.

Voor de periode 2008 -- 2010 is jaarlijks een bedrag van ¤ 200.000,- gereserveerd om de mogelijkheden van water in brede zin verder vorm te geven binnen de thema's gebruik, inpassen en functioneren en kennis en economie. Het thema water wordt verbonden met de vier kernwaarden van het merkbeeld van Delft: historie, technologie, creativiteit en innovatie.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft