Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 februari 2008

Eerste reactie PvdA op het rapport Tijd voor onderwijs

De PvdA vind het van groot belang dat de onderwijsvernieuwingen goed zijn onderzocht. De PvdA onderschrijft de aanbevelingen van de commissie Dijsselbloem. De Tweede Kamer zal deze lessen voor de toekomst ter harte moeten nemen. De PvdA neemt dan ook haar verantwoordelijkheid voor haar aandeel in de gemaakte fouten.

De conclusies van de commissie Dijsselbloem liegen er niet om. De overheid heeft haar kerntaak, het zeker stellen van de kwaliteit van het onderwijs, de afgelopen jaren, sterk verwaarloosd. Daardoor zijn mensen op de werkvloer met zeer moeilijke opdrachten opgezadeld. Zo is bij het realiseren van ons ideaal gelijke onderwijskansen voor iedereen te veel gekozen voor het gelijk behandelen van ongelijke leerlingen. Daarnaast werd er juist te weinig aandacht besteed aan andere manieren om de gelijke onderwijskansen te bevorderen voor laatbloeiers en kinderen in achtergestelde groepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stapelen van diploma s, leer-werktrajecten en meer leertijd voor de basisvaardigheden taal en rekenen.

De PvdA onderschrijft de aanbevelingen van de commissie Dijsselbloem. Die aanbevelingen moeten er vooral toe leiden dat de overheid haar kerntaak beter gaat vervullen. Dat kan de overheid door scherper vast te leggen wat leerlingen op de verschillende momenten van hun schooltijd moeten kennen en kunnen. Tegelijkertijd moet de overheid zich niet bemoeien met de wijze waarop vaardigheden worden aangeleerd. Dat is de verantwoordelijkheid van leraren en scholen. Daardoor wordt het vak en de positie van de docenten versterkt, weten scholen beter wat er van hen verwacht wordt, worden leerlingen meer uitgedaagd en kan de overheid de kwaliteit van het onderwijs beter waarborgen.

Leraren moeten in staat worden gesteld om goed onderwijs te kunnen geven en ouders en leerlingen hebben er recht op dat ieder kind voldoende uitdagend onderwijs krijgt , zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Bij het doorvoeren van de aanbevelingen van de commissie Dijsselbloem is haast geboden. De PvdA zal zich hiervoor inzetten.