Gemeente Delft informatiebrief over de recente ontwikkelingen rond het Warmtebedrijf Delft

Het college vindt het belangrijk u op de hoogte te stellen van enkele recente ontwikkelingen rondom het Warmtebedrijf Delft in de huidige opzet. Zoals u weet vormt het warmtebedrijf een belangrijke component van het Delftse klimaatbeleid. In de besluitvorming is een moment opgenomen, waarin u als raad de beslissing kan nemen het warmtebedrijf al dan niet op te starten.

In voorbereiding op uw besluit hebben wij de businesscase voor het warmtebedrijf laten berekenen, met als uitgangspunt de huidige prijzen van grondstoffen (staal) en gas. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het gekozen technische concept voor het warmtesysteem vooralsnog niet kan leiden tot een rendabel te exploiteren en financieren warmtebedrijf. Wij zullen u, zodra de technische en financiële rapportage daarover gereed is, zo spoedig mogelijk de nadere onderbouwing van deze conclusie ter besluitvorming doen toekomen.

De onrendabele businesscase geldt het zogenoemde 'warmtesysteem', inclusief de lange buis die heet water van het AWZI-terrein naar de deelnemende wijken transporteert. Afzien van dit deel van het project hoeft echter geen gevolgen te hebben voor de te volgen koers voor wat betreft stadsverwarming in de betrokken wijken. Het warmtebedrijf zou immers niet de einddistributie voor zijn rekening nemen. Om in de wijken toch tot stadsverwarming te komen kan ook op de korte termijn een alternatieve, plaatselijke warmtebron uitkomst bieden. Hoe in de toekomst om te gaan met stadsverwarming zal deel uitmaken van de discussie in de commissie en in de raad.

De gemeente Delft heeft een onverminderde ambitie op het gebied van CO2-reductie. Het warmtebedrijf zou daarin een aandeel hebben van 18.000 ton reductie per jaar. Het college zal u op korte termijn voorstellen doen om de inmiddels opgedane kennis en expertise in te zetten om de mogelijkheden te onderzoeken waarop Delft haar doelstellingen op het gebied van CO2-reductie kan verwezenlijken. Dit blijft daarmee een belangrijk instrument voor het halen van de genoemde doelstellingen.

Veel partners van de gemeente zijn nog steeds enthousiast over de toekomst van het warmtebedrijf. Het is ons gebleken dat meerdere partners bereid zijn om in een dergelijk project te investeren. Het college wil de rol die de gemeente speelt in het vervolg van het proces zorgvuldig tegen het licht houden. Wellicht behoort het tot de mogelijkheden om een meer regisserende en randvoorwaardenscheppende rol aan te nemen.

Tot slot zijn wij voornemens u op korte termijn een voorstel tot dekking en afboeking van de tot dusver gemaakte voorbereidingskosten te doen. Overigens zijn de resultaten van de voorbereidingsfase mogelijk voor een deel bruikbaar voor het vervolg: het op een andere wijze realiseren van de klimaatdoelstellingen met behulp van een collectief warmtenet.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft,

, burgemeester

, secretaris

Noot voor de redactie (