European Union



Brussel, 13 februari 2008

Commissaris Dimas reikt op 13 februari prijzen Europese mobiliteitsweek uit

Europees Milieucommissaris Stavros Dimas reikt op 13 februari in het Brusselse Résidence Palace de prijzen uit voor de Europese mobiliteitsweek van 2007. De drie genomineerde steden zijn Frankfurt am Main (Duitsland), Koprivnica (Kroatië) en Arad (Roemenië). De prijs wordt toegekend voor het beste project tijdens de jongst mobiliteitsweek van 16 tot 22 september 2007. In het kader van het thema "straten voor mensen" werden lokale overheden aangemoedigd meer ruimte vrij te maken voor zachte verplaatsingsvormen.

2016 steden uit 35 landen, met een totale bevolking van ongeveer 215 miljoen inwoners, namen in 2007 deel aan de Europese mobiliteitsweek. De mobiliteitsprijs wordt toegekend vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid van de door de lokale overheden opgezette acties, de strategische communicatie over en promotie van de mobiliteitsweek ten behoeve van burgers en media en het innoverende karakter van een aantal permanente maatregelen.

42 steden en gemeenten stelden zich kandidaat voor de prijs. De ingediende projecten werden beoordeeld door een onafhankelijk panel van zes deskundigen op het gebied van duurzame mobiliteit. Naast de finalisten Koprivnica, Frankfurt en Arad gaf de jury ook een speciale vermelding aan Almeirim (Portugal), Bjelovar (Kroatië), Ponferrada (Spanje), Boedapest (Hongarije), Sheffield (VK), Ostersunds (Zweden) en Kromeriz (Tsjechïe).

Resultaten van de drie finalisten

Frankfurt organiseerde een succesvolle informatiecampagne waarbij niet alleen informatie werd verspreid over de belangrijkste uitdagingen op het gebied van milieu en mobiliteit, maar mensen ook de kans kregen alternatieve vervoersvormen zoals fietstaxi's en voertuigen op zonne-energie uit te proberen. Tijdens de week werd een belangrijke verkeersader in het centrum gedurende twee dagen afgesloten om het publiek voor te bereiden op de definitieve sluiting van die weg later dit jaar. Ten slotte introduceerde Frankfurt een garantieregeling voor openbaarvervoergebruikers, die in de lente van 2008 wordt ingevoerd.

Tijdens de mobiliteitsweek stelde Koprivnica een driejarenprogramma "straten voor mensen" dat ten doel heeft alle openbare gebouwen, voetpaden en kruispunten toegankelijk te maken voor personen met een handicap en 1,5 km weg in het centrum om te vormen tot autovrije zone. Voorts werden wandelen en het gebruik van biodiesel door het openbaar vervoer in de schijnwerpers geplaatst. De jury was onder de indruk van de veelzijdigheid van het actieplan, met activiteiten rond alle belangrijke vervoersthema's. Koprivnica heeft inmiddels zes keer na elkaar deelgenomen aan de mobiliteitsweek en een aantal van haar doelstelling inzake duurzame mobiliteit kunnen realiseren. Hierdoor is de stad uitgegroeid tot een voorbeeld voor naburige steden.

De mobiliteitsweek in Arad was opgebouwd rond een aantal educatieve activiteiten over luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit en milieubescherming. Er werden studiebezoeken en luchtkwaliteitsmetingen georganiseerd in een aantal straten om de lokale bevolking te tonen welke impact verkeersemissies hebben op de luchtkwaliteit. De stad werkte nauw samen met lokale actoren om van de mobiliteitsweek een succes te maken. Arad lanceerde tevens een aantal grote projecten om de lokale vervoersinfrastructuur duurzaam te verbeteren en maakte meer openbare ruimte vrij voor de voetganger.

Praktische informatie:

De prijsuitreiking, waarop ook de media zijn uitgenodigd, vindt plaats om 19.00 uur in zaal Polak van het Résidence Palace.