Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 februari 2008

Aanvullende vragen van het lid Tang (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën

over het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting in Nederland.

* Kúnt u of wílt u de vragen waarvan de antwoorden vandaag zijn binnengekomen niet beantwoorden?{1}

* Kunt u zich voorstellen dat de antwoorden de schijn wekken dat u probeert de Tweede Kamer met een kluitje het riet in te sturen? Bent u het met mij eens dat zelfs die schijn moet worden voorkomen?

* Denkt u dat een bedrijf meer of minder vennootschapsbelasting (als fractie van de grondslag of toegevoegde waarde) betaalt naarmate de internationale oriëntatie van het bedrijf toeneemt?

* Kunt u ten principale voor de opbrengsten uit de vennootschapsbelastingen een onderscheid maken tussen bedrijven naar de mate van internationale oriëntatie, afgemeten aan (de relatieve omvang van) buitenlandse dochters of moeders?

* Zo niet, kunt u uitleggen waarom het CBS wel cijfers over buitenlandse deelnemingen heeft en het ministerie van Financiën die cijfers niet heeft of niet weet te gebruiken?{2}

* Bent u bereid tot een onderzoek waardoor deze gegevens wel beschikbaar komen, waarbij een onderzoek door Berenschot als een voorbeeld kan dienen (omdat in dat onderzoek zowel een onderscheid naar omvang als naar internationale oriëntatie wordt gemaakt)?{3}

* Kunt u aangeven van hoeveel bedrijven 5, 10 of 20? de gegevens gegroepeerd moeten worden voordat u van mening bent dat de gegevens niet meer tot individuele bedrijven te herleiden zijn? Kunt u aangeven hoeveel bedrijven zijn samengevoegd tot de categorieën die u in uw antwoorden geeft (ZGO, MBO, MKB)?

* Kunt u aangeven voor de bedrijven die aan de AEX en AMX genoteerd staan hoeveel zij in Nederland aan vennootschapsbelasting betalen, zowel in absolute zin als in percentage van de totale opbrengsten van de vennootschapsbelasting?

* Bent u ook bereid de gegevens zoals in deze vragen zijn bedoeld met de Tweede Kamer te delen?

Leo van der Helm

Medewerker Persvoorlichting

Tel: 070 - 318 2704

l.vdhelm@tweedekamer.nl

{1} Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Financiën over het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting in Nederland (2070808540).

{2} http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2373-wm.htm

{3} http://facility-network.nl/upload/library/nl/aard,%20omvang%20en%20effecten%20van%20verplaatsen%20bedrijfsactiviteiten%20naar%20het%20buitenland.pdf (paragraaf 4.4)