Ingezonden persbericht


reactie ChristenUnie/Arie Slob op rapport Tijd voor onderwijs

,,De commissie pleit terecht voor een duidelijke rolverdeling tussen overheid en scholen. Dat is een goed signaal: Tweede Kamer, ken je plaats, toon scholen en docenten vertrouwen in hun professionaliteit! Maar de overheid wordt ook krachtig en kritisch aangesproken op haar eigen verantwoordelijkheid, zelfs zo vergaand dat haar verweten wordt dat ze 'haar kerntaak verwaarloosd heeft'. Dat is nogal wat; de vraag is of hiermee het verleden recht wordt gedaan.

Over die rolverdeling tussen overheid en scholen is het laatste woord nog niet gesproken. Bij alle goede voornemens om de kwaliteit van het onderwijs te versterken en te bewaken, moet de overheid niet zwichten voor de verleiding om zich vergaand met de inhoud en met de pedagogisch-didactische methode te bemoeien. De commissie wil bijvoorbeeld toetsing in het basisonderwijs verplichten dat is een keuze die grote pedagogisch-didactische impact heeft. En ze wil het proces van canonisering verbreden dat dreigt een forse ingreep in de inhoud te worden. Als je de professionaliteit van docenten vertrouwt, ga je ze niet dicteren wat ze van week tot week moeten behandelen.

Het rapport biedt enorm veel stof voor een gedegen debat en daar zien we naar uit. Nu maar hopen dat de politiek de verleiding kan weerstaan om het veld wéér met allerlei vernieuwingen op stang te jagen, want ook rust voor het onderwijs is een waardevolle aanbeveling.

Met vriendelijke groet,

Sjirk Kuijper

-------------------------------------------

hoofd voorlichting / woordvoerder Kamerleden

ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

070-3183931 / 06-12477662

sjirk.kuijper@tweedekamer.nl

www.christenunie.nl