Algemene Onderwijsbond

Persbericht

Reactie op commissie parlementaire onderzoek Onderwijsvernieuwingen

AOb: versterk de positie van onderwijspersoneel op scholen

13 februari 2008

Utrecht De Algemene Onderwijsbond ziet in de rapport Dijsselbloem een krachtig pleidooi voor het versterken van de positie van de leraar. Veel (mislukte) onderwijsvernieuwingen zijn zoals de commissie concludeert door overheid, bestuur,management en externe adviseurs opgelegd, met voorbijgaan aan een inhoudelijk debat in de school en betrokkenheid van leraren daarbij .

De commissie heeft op veel onderwijsterreinen uitstekend werk gedaan, hoewel sommige adviezen wel wat kort door de bocht gaan, aldus AOb voorzitter Walter Dresscher.

Kwaliteit onderwijs

Een belangrijke conclusie van de commissie over kwaliteit van het onderwijs sluit naadloos aan bij eerdere bevindingen van het rapport Leerkracht van Rinnooy Kan.

De commissie Dijsselbloem is van mening dat de kwaliteit van de docent een cruciaal ankerpunt is als het gaat om de kwaliteit van onderwijs. Dresscher heeft beide commissies geadviseerd de docent weer een grote rol te geven bij inhoudelijke onderwijsprocessen in onderwijsinstellingen. De status van de leraar is de laatste jaren schromelijk uit het oog verloren.

Professioneel Statuut

Dresscher: Het opnieuw vaststellen van de verantwoordelijkheid van de overheid en de scholen anderzijds, juich ik toe. Maar spreek dan goed af in de wet of cao wat de afgebakende ruimte is van medewerkers in het onderwijs. Het professioneel statuut zoals wij die nu bespreken met ministerie van OCW is daar een uitstekend middel voor. De commissie spreekt erg vaak van scholen . Maar dat is te vaag en te kort door de bocht. Terecht zegt Dijsselbloem dat de overheid gaat over het wat in het onderwijs en de school over het hoe . Het pedagogisch-didactisch klimaat in de klas, daar moet juist de leraar leidend zijn. De politiek moet zich daar verre van houden. Toch is nu bemoeienis nodig om de leerkracht weer in het zadel te helpen. Een professioneel statuut helpt de leerkracht een stuk van zijn professionele vrijheid in de school terug te heroveren.

Weerbarstig

De AOb wil dat zijn leden ook bij toekomstige onderwijsvernieuwingen serieus gehoord worden. Dresscher: Ik geloof niet in kwade opzet van Haagse beslissers. Op macroniveau kun je allerlei zaken verzinnen die in de dagelijkse praktijk anders, weerbarstiger, uitpakken dan op de tekentafels. Vaak zijn met grove druk, zonder voldoende draagvlak onder de mensen in de school maatregelen doorgedrukt. Daarmee voelt de leraar zich niet of nauwelijks onderdeel van de vernieuwing. Dat heeft gevolgen voor een succesvolle invoering en voor de eigen tevredenheid over het werk. Deze conclusie deel ik volledig met de onderzoekscommissie.

Investeren

Het pleidooi voor meer investeringen in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van docenten juicht de AOb zeer toe. Al jaren lopen de salarissen in het onderwijs achter bij andere grote sectoren. Plasterk heeft voorstellen gedaan de achterstand in te lopen. Echter, het termijn waarin dat moet gebeuren tot 2020- is te lang.

De AOb voelt zich gesterkt door dit rapport om de voorgestelde inhaalslag te verkorten.

ostadres AOb
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Bezoekadres AOb
Jaarbeursplein 22
3521 AP Utrecht
tel: 0900-463 62 62 ofwel 0900 Info AOb (Informatie en Advies Centrum) fax: 030 - 2989862

IBartholomeus@aob.nl