Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 12 februari 2008

Gemeente handelde juist bij renovatie (mergel)gevel

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft geen fouten gemaakt bij de vergunningverlening ten behoeve van de herbouwde gevel aan de Daelhemmerweg 4 in Valkenburg.
Dit blijkt uit het interne dossieronderzoek dat de gemeente heeft laten doen naar aanleiding van deze kwestie. Met name de CDA-fractie had bij het college van B&W om opheldering gevraagd met betrekking tot het materiaalgebruik van de herbouwde gevel.
Bij de eerste vergunningverlening in 2005 en ook daarna nog bij de gewijzigde vergunningverlening in 2006, werd steeds uitgegaan van het behoud van de bestaande gevel.
Deze bestaande gevel, tijdens de verbouwing ingestort, was zonder twijfel van mergel, maar gepleisterd en geschilderd. Van enige zichtbare mergel was geen sprake.
Nadat de gevelmuur was ingestort heeft de gemeente, in overleg met de aanvrager, aangegeven dat deze in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm moest worden herbouwd. Er is niet opgelegd dezelfde materialen te gebruiken. Het voorschrijven van mergel is overigens niet mogelijk. Het betreft geen monument, er is geen sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht, de benodigde vrijstellingen waren verleend, de welstandscommissie had met het plan ingestemd en er werd voldaan aan de in het Bouwbesluit gestelde eisen. De vergunning moest daarom worden verleend.
Inmiddels is de gevel herbouwd in moderne materialen, waarbij de uiterlijke verschijningsvorm gelijk is aan de oude situatie: een gepleisterde gevel in lichtgele kleur.

Voor wat betreft de dakconstructie heeft de gemeente geconstateerd dat het overstek in het centrale deel van de kap met de nok niet juist is teruggebracht. Op korte termijn zal nu een complete `oplevering in het kader van de verleende vergunning' plaatsvinden. Het herstel van de oorspronkelijke nok wordt daarbij wel opgelegd.