Verbod op circusdieren blijft ver weg


HUIZEN, 20080213 -- Waarom hebben landen als Bulgarije, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Israël, Singapore en Costa Rica wél een verbod op wilde dieren in het circus, maar Nederland niet? Deze vraag stelt de SP fractie in Breda. De Commissie Klassiek Circus geeft commentaar.

Daarvoor bestaat er slechts één enkel antwoord: In al die landen hebben de circussen geen branchevereniging of ondersteunende organisaties. En dus ook geen lobbyisten die de politici informeren. Politici hebben daar hun besluit genomen op basis van de eenzijdige informatie die is aangeleverd door tegenstanders en dieractivisten.

In Nederland worden politici niet eenzijdig geïnformeerd. Naast de branchekoepel "Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen" is er ook nog de "Commissie Klassiek Circus" die een duidelijk tegengeluid laat horen richting beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Hierdoor is de kans dat internationaal opererende tegenstanders en dieractivisten gehoor vinden bij de politici in Nederland een heel stuk kleiner. Het loopt dus niet zo'n vaart met "Wilde Dieren De Tent Uit", het initiatief dat voornamelijk wordt uitgevoerd door Stichting AAP in Almere.





Commissie Klassiek Circus