SolidWorks Solution Partner status voor COMSOL


Directe koppeling mogelijk tussen CAD-geometrie en corresponderende simulatie

ZOETERMEER, 20080213 -- COMSOL, wereldwijd leverancier van simulatiesoftware voor multifysische systemen, heeft de band met 3D CAD-specialist SolidWorks versterkt. COMSOL is toegetreden tot het selecte gezelschap van SolidWorks Solution Partners. De Solution Partners zorgen ervoor dat gebruikers van SolidWorks 3D CAD-toepassingen toegang krijgen tot geïntegreerde producten en diensten waarmee zij productiviteit kunnen verbeteren. In dit geval biedt de oplossing COMSOL Multiphysics een nieuwe functionaliteit in de CAD Import Module, genaamd SolidWorks Live Connection. Dit is een directe koppeling waarmee gebruikers zeer eenvoudig de geometrie van het CAD-model kunnen aanpassen, waarna de veranderingen automatisch ook in het multifysische analysemodel worden opgenomen.

SolidWorks Live Connection in actie

Dankzij de SolidWorks Live Connection kunnen engineers voordeel halen uit de combinatie van CAD en multifysische simulatie in één omgeving. Gebruikers maken allereerst een CAD-model in SolidWorks en zetten vervolgens een connectie op vanuit COMSOL Multiphysics. In deze stap wordt het SolidWorks-model vertaald naar een COMSOL Multiphysics geometrie. Na het toewijzen van fysieke eigenschappen en randvoorwaarden kunnen gebruikers diverse analyses op het model uitvoeren, zoals warmtetransport, vloeistofdynamica en elektromagnetische eigenschappen. Wanneer het nodig is om een aanpassing in de geometrie door te voeren keert de gebruiker terug naar SolidWorks. Vervolgens kan met één druk op de knop het COMSOL Multiphysics model geüpdatet worden zodat het overeenkomt met het geometrische model. Een groot voordeel van deze functie is dat de instellingen voor randvoorwaarden en materiaaleigenschappen bewaard blijven, wat resulteert in enorme tijdswinst. Daarnaast kunnen gebruikers ook andersom in COMSOL Multiphysics veranderingen in de geometrie aanbrengen.

Mark Fowler is Senior Engineer bij Digital Fusion in de Verenigde Staten en constateert de productiviteitswinst van deze koppeling: "Onze ontwerpen zijn zeer gevoelig voor de thermische en structurele omgeving. Met de eindige elementen analyse van COMSOL kunnen we bekijken hoe onze ontwerpen reageren op gesimuleerde condities waaraan wij ze blootstellen. Wij gebruiken de interactieve SolidWorks Live Connection om ons CAD-ontwerp te itereren op basis van de analyseresultaten. Dankzij deze combinatie kunnen we diverse onderzoeken in een zeer korte periode uitvoeren, waardoor we het aantal iteratieslagen van een hardwareontwerp kunnen vergroten."





COMSOL