Raad van State


woensdag 13 februari 2008
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over het verzoek van een echtpaar uit Veenendaal aan de minister van Justitie om toestemming te krijgen om een buitenlands kind te mogen adopteren. De minister heeft geweigerd de aanvraag in behandeling te nemen, omdat het echtpaar geen verklaring wil ondertekenen waarin staat dat zij akkoord gaan met alle gangbare medische behandelingen voor het kind. Het echtpaar wil vanwege hun geloofsovertuiging (Jehova's getuigen) echter niet dat bij het kind eventuele bloedtransfusies worden uitgevoerd. Zij komen tegen de weigering van de minister in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat een bloedtransfusie geen gangbare medische behandeling is. Eerder zijn zij door de rechtbank in Utrecht in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200705783/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Groningen om grond aan te wijzen voor de aanleg van een bijzondere begraafplaats. Een inwoner van Noordlaren had verzocht om de aanwijzing, omdat hij op zijn eigen landgoed een grafkelder wil maken. Volgens het college is dit in strijd met de Wet op de Lijkbezorging. De inwoner is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder is hij door de rechtbank in Groningen in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200706101/1)