NEN


PDF 1.7 wordt ISO 32000

dinsdag 12 februari 2008, 14:07

Op een haar na is 'ISO 32000 - Document management - Portable document format - PDF 1.7' vastgesteld als nieuwe ISO-norm. Vorig jaar al stemden bijna alle ISO-landen voor (behalve Frankrijk). Eind januari bleken alle 205 ingediende commentaren tot tevredenheid te zijn beantwoord en konden alle landen, inclusief Frankrijk, voorstemmen.

Het nu nog overgebleven werk aan de nieuwe norm wordt verzet door de ISO-vertegenwoordigers van Zwitserland, en Adobe-medewerker James King, die als 'technical editor' functioneert. King moet met behulp van alle commentaren en de antwoorden daarop nog een definitieve versie van de norm maken, waarna ISO Zwitserland voor publicatie kan zorgen. King schrijft in zijn weblog dat 125 van de 205 commentaren uit Amerika afkomstig waren, het land waar Adobe is gevestigd. Adobe zelf heeft ook fouten gevonden die nog moesten worden gecorrigeerd.

Het initiatief om van PDF 1.7 een internationale ISO-norm te maken is een jaar geleden genomen door Adobe, AIIM en ANSI. King noemt het buitengewoon dat de norm binnen een jaar tot stand komt, hetgeen zonder twijfel mede komt omdat PDF al een 'de facto' standaard is. PDF wordt al voor miljarden bestanden wereldwijd gebruikt en zeker duizend verschillende computerprogramma's kunnen met PDF overweg. Hij spreekt de wens uit dat genoeg mensen meedoen met de 'ISO 32000 working group', zodat het beheer over de nieuwe norm ook geborgd is.

PDF/A en PDF/X waren al ISO-standaarden. PDF/A is sinds oktober 2005 een ISO-standaard en primair bedoeld voor archiveringsdoeleinden. PDF/X is bedoeld voor drukwerk. Met de komst van ISO 32000 wordt PDF
1.7 ook beschouwd als een 'open standaard' en voldoen instanties met het gebruik van PDF 1.7 aan die eis.