NEN


Open XML op weg naar standaard

dinsdag 12 februari 2008, 14:31

In september 2007 kreeg Microsofts bestandsformaat Office Open XML (OOXML) niet genoeg stemmen van ISO om het tot internationale standaard te brengen. Maar het Europese Ecma International werkt er hard aan om eind februari, tijdens een vergadering van ISO in Genève, wel genoeg stemmen voor OOXML te krijgen.

ISO zal zich eind februari buigen over de voorstellen die zijn gedaan om een afdoende antwoord te geven op de meer dan 3500 technische commentaren die in september werden ingediend. Aan deze voorstellen is gewerkt door Ecma, dat OOXML al tot zijn eigen standaard heeft verheven, en door de maker van OOXML, Microsoft. Na de bijeenkomst in Genève hebben de landenvertegenwoordigers van ISO dertig dagen de tijd om zich opnieuw te beraden over hun standpunt over OOXML. Afhankelijk van de uitkomst van de stemming krijgt OOXML het predicaat van een internationale standaard of niet.

Microsoft toont zich zelfverzekerd over de uitkomst. Wanneer erop wordt gewezen dat OOXML weggestemd kan worden, zegt Nicos Tsilas, Microsoft senior director interoperability and intellectual policy, in een interview met InternetNews.com: "we hebben er vertrouwen in dat dat niet gebeurt".

Intussen tonen tegenstanders van OOXML, verenigd in het kamp dat zich achter het bestandsformaat ODF schaart, zich kritisch over OOXML. Zij betogen dat er geen reden is om twee standaarden voor documenten te hebben, en dat OOXML te ingewikkeld is. Daar wordt tegen ingebracht dat het heel goed mogelijk is om twee standaarden naast elkaar te laten bestaan. Voorstanders van OOXML betuigen dat ODF bepaalde beperkingen kent die OOXML niet heeft.

Anderen, zoals Peter O'Kelly van de Burton Group, zeggen dat het allemaal niet zo veel uitmaakt. "Wij denken dat OOXML erg succesvol wordt omdat het het standaardformaat van Office 2007 is", aldus O'Kelly.