Deelnemersraad pensioenfonds Unilever naar rechter

13/02/2008 07:00



Vereniging van Unilever Gepensioneerden



Evenwichtige belangenbehartiging niet meer gewaarborgd
Den Haag, 13 februari 2008 - De Deelnemersraad van Stichting Pensioenfonds Unilever Nederland "Progress" is naar de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof in Amsterdam gestapt, aldus een bekendmaking van de Vereniging van Unilever Gepensioneerden. De Deelnemersraad van het pensioenfonds is van mening dat de belangen van met name de gepensioneerden al meer dan een decennium - eerst door Unilever en nu door Progress - niet op evenwichtige wijze behartigd worden. De recente vaststelling van het pensioenreglement 2007 en het sluiten van een Uitvoeringsovereenkomst tussen Progress en Unilever leiden - tegen het negatieve advies van de Deelnemersraad in - definitief tot een verdere versobering van de pensioenaanspraken. In tegenstelling tot wat de gepensioneerden altijd is toegezegd en ook in de diverse publicaties van Unilever en Progress is bevestigd, zijn de pensioenen niet meer waardevast.

Progress is een van de meest welvarende pensioenfondsen in Nederland, met door de jaren heen een uiterst solide dekkingsgraad. De premievrijstellingen en terugstortingen aan Unilever hebben Unilever sinds 1989 een voordeel van bijna 2 miljard euro opgeleverd. De gepensioneerden hebben echter weinig tot geen profijt van de goede financiële positie van Progress gehad. De - voorwaardelijke - jaarlijkse verhoging (indexering) van de Unilever-pensioenen werd beperkt tot de kosten van levensonderhoud nàdat deze zijn verminderd met de stijgingen veroorzaakt door verhogingen van de indirecte belastingen zoals accijnzen, btw en energiebelastingen. In de praktijk gaan de gepensioneerden hierdoor vrijwel ieder jaar in koopkracht achteruit, nog buiten beschouwing gelaten de immer stijgende zorgkosten.

Gekortwiekte index
Het beleid zoals vastgelegd in het nieuwe pensioenreglement en in de Uitvoeringsovereenkomst (premievrijstellingen voor Unilever en terugstortingen aan Unilever versus een gekortwiekte indexering voor de gepensioneerden) heeft naar de opvatting van alle gepensioneerden in de Deelnemersraad weinig meer te maken met de doeleinden waarvoor Progress in de eerste helft van de twintigste eeuw is opgericht. De bestemming van de opbrengsten van het fonds is in de nieuwe pensioenregeling duidelijk onevenwichtig, en ten nadele van de gepensioneerden, verdeeld. Vandaar het besluit van de Deelnemersraad van Progress bij de Ondernemingskamer in beroep te gaan tegen de vaststelling van het nieuwe pensioenreglement en het sluiten van de Uitvoeringsovereenkomst omdat Progress bij afweging van alle betrokken belangen niet in redelijkheid tot deze besluiten heeft kunnen komen.

Steun voor besluit Deelnemersraad
Het besluit van de Deelnemersraad heeft de steun van de Vereniging van Unilever Gepensioneerden. De Deelnemersraad van Unilever telt 20 leden. De verdeling van de zetels weerspiegelt de getalsverhoudingen tussen de actieve werknemers bij Unilever Nederland (circa 4000) en de gepensioneerden (circa 12.000). In totaal 14 gepensioneerden en 6 actieve werknemers hebben zitting in de raad. Van de gepensioneerde leden zijn er 12 gekozen uit de Vereniging van Unilever Gepensioneerden. De Vereniging van Unilever Gepensioneerden (VUG) is de landelijke vereniging voor alle Unilever-gepensioneerden in Nederland met als doel centrale belangenbehartiging van de gepensioneerden.

Degelijke oudedagsvoorziening nu en in de toekomst
De Vereniging van Unilever Gepensioneerden heeft al langer te kennen gegeven dat zij voortaan aan elke tafel waar over de belangen van de Unilever-gepensioneerden wordt onderhandeld, wil kunnen meespreken. Het gedachtegoed van de grondleggers van het concern als pioniers voor een degelijke oudedagsvoorziening moet vooral ook bij de snel veranderende huidige en eventuele toekomstige ondernemingsstructuren en bedrijfsvoering zo goed mogelijk verzekerd blijven, aldus de gepensioneerden. Unilever noch Progress staan tot op heden open voor de door hun gepensioneerden veelvuldig geuite behoefte om hiertoe in nauwe samenwerking met de gepensioneerden het voortouw te nemen. Dit verbaast des te meer daar Progress een paritair samengesteld bestuur kent waarin naast werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers ook gepensioneerden zitting hebben.