Gemeente Son en Breugel


Ondertekening Kerkplein-manifest

Op 12 februari 2008 ondertekenen vertegenwoordigers van de RK Sint Petrus' Banden, het Vestzaktheater, bibliotheek Dommeldal, de Oase, de Zwaan en woningbouwcorporatie Domein, in aanwezigheid van wethouder Hans Overbeek van de gemeente Son en Breugel, het Kerkplein-manifest voor de toekomstige gebiedsontwikkeling rond het Kerkplein.
---

Daarmee bekrachtigen zij de coalitie die ze hebben gevormd om de eigen ambities gezamenlijk waar te kunnen maken. Door de krachten te bundelen ontstaat een meerwaarde waardoor er meer bereikt kan worden dan met de afzonderlijke ambities.
Onder leiding van Evert van der Hoek van Concire, adviseurs uit Rotterdam, is de afgelopen twee maanden gewerkt aan een gedeeld toekomstperspectief voor het Kerkplein en haar omgeving: het Kerkplein moet een levendig dorpsplein worden, waar Son en Breugel zich toont. Een gebiedsconcept van een `Kerkplein in het groen' waarmee men zich verbonden voelt en kansrijk is vanuit een gezamenlijke visie, perspectief en dus ambitie.

Kerkplein `Waar Son en Breugel zich toont !'
Voor een levendig dorpsplein is het noodzakelijk dat er functies naar het Kerkplein komen, die naast een maatschappelijke dorpse centrumfunctie, ook een bijdrage leveren aan de levendigheid, overdag en 's avonds. Het dorpsplein is de vanzelfsprekende ontmoetingsplek. Dorps staat voor de menselijke maat, gemoedelijk en kleinschalig. `Waar Son en Breugel zich toont !', geeft aan dat het verenigingsleven hier zichtbaar wordt. Het verenigingsleven dat sterk en duurzaam verbonden is met de gemeenschap en met haar tijd meegaat. Laagdrempelig voor iedereen, jong en oud, met een breed aanbod.

Bibliotheek Dommeldal
Dit is ook de plek waar bibliotheek Dommeldal in een nieuw onderkomen naar een bredere dienstverlening rond de bibliotheek- en informatiefunctie wil. Coalitie en nieuwbouw moeten de voorwaarden scheppen om de bibliotheek ook daadwerkelijk te vernieuwen en te maken tot het `Huis voor Kennis en Informatie van Son en Breugel'. De nieuwbouwplannen van de Zwaan zullen in de eerste fase van de Kerkpleinvisie gestalte krijgen en de ambities van Oase, de Sint Petrus' Banden kerk en het Vestzaktheater worden nu al programmatisch meegenomen, maar krijgen later hun plek aan het nieuwe Kerkplein. Andere partijen krijgen nog de gelegenheid zich aan te sluiten bij dit initiatief, de uitwerking van de businesscase en de ruimtelijke vertaling, waarvan de eerste aanzet nu gepresenteerd is door Joop Slangen van SlangenHulsker architecten uit Haarlem.

Hoe gaan we verder?
Nu komt het erop aan om de gezamenlijk uitgesproken ambitie waar te gaan maken. Als volgende stap dient daarvoor gezamenlijk de businesscase te worden ontwikkeld (welke concrete inspanningen willen de partijen leveren als bijdrage aan de ontwikkeling van de Kerkpleinvisie). Partijen borgen zo naast hun eigenbelang, niet alleen het gemeenschappelijke belang en de ambitie, maar scheppen ook de voorwaarden om samen de benodigde maximale commerciële en maatschappelijke waarde te creëren ten behoeve van draagvlak en haalbaarheid. Na de businesscase volgt het programma van eisen voor de nieuwe multifunctionele bibliotheek en de nieuwbouwplannen van de Zwaan. Eind 2008 zouden nieuwe ontwerpen in de steigers moeten staan. Intenties van de overige partijen hebben eind 2008 een stevige plaats gekregen aan het Kerkplein. De visie voor het Kerkplein is daarmee verder uitgewerkt. Dat is de ambitie van deze coalitie en daaraan willen ze zich committeren met het ondertekenen van het Kerkplein-manifest. De uitkomsten hiervan zijn op 28 januari in de Raadscommissie grondgebiedzaken gepresenteerd en goed ontvangen. De gemeenteraad is gevraagd zich op 27 februari uit te spreken over de aangeboden visie voor het Kerkplein en omgeving, het Kerkplein-manifest en de intenties voor een verdere uitwerking van de ambities.