Betere schoolprestaties met 1040 uur les

13/02/2008 08:58



Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO)



Middelbare scholieren presteren beter naarmate ze meer les krijgen. Toch zit 58% van hen onder de norm van 1.040 uur les per jaar.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 843 scholieren VMBO, HAVO en VWO dat inzicht geeft in hun dagbesteding en lesrooster. Het onderzoek is in opdracht van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs door Qrius uitgevoerd voor twee scholen in oprichting: de Isaac Beeckman Academie (Kapelle) en het Tjalling Koopmans College (Tietjerksteradiel).

Per week brengen scholieren 32,3 uur door op school. Met gemiddeld 38,9 schoolweken per jaar is dat voldoende om de norm van 1.040 uur les te halen. Er gaat echter 3,9 uur per week van af voor pauzes, 1,3 uur vanwege tussenuren, 0,8 uur vanwege lesuitval en nog eens 0,8 uur aan onbegeleide zelfstudie (het 'ophokken'). Daardoor komt het gemiddeld aantal uren les per jaar uit op 992 en haalt 58% van de scholieren de urennorm niet.

Verder blijkt dat lessen met bijna 7 minuten worden ingekort als er een andere les op volgt. Dit is omdat leerlingen in die tijd naar het volgende leslokaal moeten lopen. Daardoor gaat wekelijks nog eens 1,7 uur verloren en resteert aan lestijd feitelijk 23,8 uur per week, wat neerkomt op 926 uur per jaar.

In het onderzoek is aan VMBO- en HAVO-leerlingen gevraagd voor hoeveel vakken zij gemiddeld een cijfer hoger dan 7 halen. Er blijkt een positief verband te bestaan met het aantal uren les per jaar. Van de leerlingen met meer dan gemiddeld les boekt 50% prima resultaten (voor minstens 4 vakken goede cijfers), tegen 35% van degenen met minder dan gemiddeld les. Bij de matige resultaten (voor hoogstens 1 vak een goed cijfer) zijn de rollen omgedraaid. Van degenen met meer dan gemiddeld les boekt 7% matige resultaten, tegen 18% van degenen met minder dan gemiddeld les.

Opvallend is verder dat de scholieren in het onderzoek gemiddeld 6,4 uur per week kwijt zijn aan reizen tussen huis en school. Dat is ruim de helft meer dan dat een gemiddelde werknemer kwijt is aan woonwerk verkeer. Behalve de trage vervoerswijzen waar jongeren op zijn aangewezen, is het geringe aantal vestigingen van middelbare scholen debet aan die lange reistijd. Ter vergelijking: het aantal vestigingen van basisscholen is bijna acht maal zo groot als dat van middelbare scholen.

Met tot slot gemiddeld 8,9 uur aan huiswerk zijn middelbare scholieren in totaal 47,1 uur per week kwijt aan school.





http://www.svpo.nl

http://www.svpo.nl