Gangbare katoen minst milieuvriendelijk

13/02/2008 09:00



Milieu Centraal



Utrecht, 13 februari 2008 - Natuurlijke materialen zijn niet per definitie milieuvriendelijker dan synthetische materialen. Gangbare katoen is zelfs het minst milieuvriendelijk vergeleken bij andere stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal naar de milieubelasting van kleding. Ons consumptiegedrag zorgt voor klimaatverandering. Acht procent daarvan wordt veroorzaakt door de productie, het gebruik en de afdankfase van kleding en schoenen.

De milieubelasting kan te maken hebben met water-, energie-, gewasbeschermingsmiddelengebruik en/of broeikasgasemissie. Vergeleken bij andere veel gebruikte materiaalsoorten, scoort gangbare katoen op geen enkel aspect als beste. Bij water- en gewasbeschermingsmiddelengebruik komt katoen zelfs als slechtste uit de bus. Synthetische stoffen scoren in het algemeen beter. Ze worden gemaakt op basis van aardolie en/of aardgas en dat vergt geen gewasbeschermingsmiddelen. Wel zijn er chemicaliën en energie nodig om de stof te maken en dat zorgt voor milieubelasting.

Alternatieven
Vergeleken bij gangbare katoen scoort biologische katoen een stuk beter. Daarvoor worden geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Linnen en stoffen van hennep, brandnetel en bamboe hebben dezelfde eigenschappen, maar zijn milieuvriendelijker dan gangbare katoen. Met uitzondering van linnen, zijn ze nog maar beperkt verkrijgbaar.

Lange levensduur
Er zijn meer manieren om de milieubelasting door kleding te verkleinen. Vuistregel: hoe langer de levensduur, hoe beter voor het milieu. De milieubelasting van de productie van kleding wordt dan uitgesmeerd over een langere periode. De levensduur verlengen kan door tweedehands kleding of kleding van gerecyclede materialen te kopen, kleding te huren voor éénmalige gebeurtenissen, op de juiste manier te wassen en afgedankte kleding een tweede leven te gunnen.

Keurmerken
Daarnaast zijn er milieukeurmerken voor kleding. Kleding met een milieukeurmerk is echter beperkt verkrijgbaar. Er zijn ook kledingmerken die voor deel milieuvriendelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze biologische katoen gebruiken voor een deel van hun collectie.


- einde persbericht-





http://www.milieucentraal.nl