CMI

Microkredietverlener ASA International haalt grootste hoeveelheid aandelenkapitaal ooit op van beleggers waaronder ABP

13 februari 2008 - Catalyst Microfinance Investors ("CMI") heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf een private closing heeft afgerond met een totaal aan kapitaaltoezeggingen van 86 miljoen ($125 miljoen) van vooraanstaande internationale, institutionele en particuliere beleggers, waaronder het Nederlandse pensioenfonds ABP en de Amerikaanse investeerder TIAA-CREF. Dit is de grootste collectieve kapitaaltoezegging ooit voor microkrediet. CMI is van plan het grootste deel van de fondsen aan te wenden voor het snel opzetten en uitbouwen van ASA International in veel van de grootste markten voor microfinanciering in Azië en Afrika. CMI is één van de eerste private equity fondsen geheel gericht op het investeren in microfinancieringsbanken op commerciële basis.
ASA International is één van de grotere investeringsvehikels van CMI beheerd in samenwerking met ASA uit Bangladesh, één van de wereld's grootste en succesvolste microfinancieringsinstituten, die meer dan 6 miljoen micro-ondernemers bedient vanuit meer dan 3.000 vestigingen in Bangladesh. Alle dochterbedrijven van ASA International volgen het succesvolle ASA microfinancieringsmodel. Dit model onderscheidt zich door het gemak waarmee de activiteiten snel kunnen groeien en de bijzonder lage
operationele kosten. CMI en ASA International zijn inmiddels actief in Cambodja, Ghana, India, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen en Sri Lanka, en zij verwachten dat de activiteiten in China en Indonesië later dit jaar opgestart kunnen worden. CMI is een private equity investeringsfonds, beheerd in een samenwerkingsverband door ASA uit Bangladesh en Sequoia, een onafhankelijke internationale investeerder en corporate finance adviseur, dat zich toelegt op investeringen in opkomende en snelgroeiende microfinancieringsinstituten (MFI's) in heel Azië en Afrika. CMI streeft ernaar om voor haar beleggers, waaronder enkele van de grootste en meest gevestigde institutionele beleggers ter wereld, een aantrekkelijk rendement op vermogen te realiseren. Andere grote beleggers in CMI zijn onder andere Gray Ghost Microfinance Fund en haar zusterfonds, the Global Microfinance Equity Fund.

Naar schatting zijn er wereldwijd ongeveer 1 miljard potentiële microkrediet klanten ,

waarvan er op dit moment nog geen 120 miljoen worden bediend. Microfinanciering heeft zich bewezen als een duurzame en aantrekkelijke bedrijfstak, waarin bij de meeste MFI's consistent 99% of meer van de uitstaande leningen terugbetaald wordt. Tegelijkertijd heeft een groot aantal onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat microkrediet een positieve maatschappelijke invloed heeft op gezinnen met lage inkomens. Microkrediet leidt voor hen tot een aanmerkelijke stijging in inkomen, spaartegoeden en kapitaal en ook betere toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Ondersteund door het aandelenkapitaal van CMI heeft ASA International nu het vermogen financiële basisdiensten te verlenen aan miljoenen micro-ondernemers met een laag inkomen.
De heer Shafiqual Haque Choudhury, Chief Executive Officer van ASA International, en
oprichter en bestuursvoorzitter van ASA uit Bangladesh, verklaarde: "Met deze grote hoeveelheid kapitaal kunnen we grootschalig en op zeer efficiënte wijze microfinancieringsinstituten opzetten in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Zo kunnen wij de armen zonder toegang tot een bank in deze regio's voor het eerst toegang te geven tot krediet en andere financiële basisdiensten. Daardoor kunnen wij hen helpen ontsnappen aan exploitatie, hun eigen ondernemersgeest mobiliseren en de levensomstandigheden van hun gezinnen verbeteren." De heer Dirk Brouwer, Executive Director van CMI en Managing Director van Sequoia, stelde: "Het succesvolle en zeer efficiënte model voor microfinanciering van ASA geeft
ons een substantieel concurrentievoordeel als eigenaar en operationeel bestuurder van MFI's."
De heer Paul Spijkers, Chief Investment Officer (CIO), Alternative Investments van Stichting Pensioenfonds ABP, één van de grootste pensioenfondsen ter wereld met een beheerd vermogen van meer dan 217 miljard, gaf de volgende reactie: "Onze financiële toezegging aan CMI en ASA International geeft de economisch meest benadeelde mensen ter wereld de kans hun levensomstandigheden te verbeteren. Tegelijkertijd heeft deze belegging het potentieel ons een combinatie op te leveren van sterke groei en aantrekkelijke rendementen in opkomende economieën. Voor een pensioenfonds lenen deze investeringen zich uitstekend voor risicodiversificatie, omdat zij een relatief lage correlatie hebben met andere soorten beleggingen. Eind 2007 had ABP US$ 32 miljoen belegd in microkredieten en is daarmee een van de grootste beleggers in deze sector in Nederland."

De heer Scott Budde, Managing Director Social & Community Investing van TIAA-CREF,

een grote financiële dienstverlener uit de VS en het grootste pensioenfonds in de academische, research, medische en culturele sector met een beheerd vermogen van meer dan US$ 435 miljard, verklaarde het volgende: "CMI en ASA International zijn bijzonder aantrekkelijk als tweede belegging in ons Global Microfinance Investment Program. Wij geloven dat ASA International een efficiënt medium is om microfinanciering te verspreiden over de gehele wereld, met een consistente focus op en het verbeteren van het leven van gezinnen met een laag inkomen en een concurrerend investeringsklimaat. Verder zijn wij verheugd dat de specifieke structuur van deze belegging Bangladesh in staat zal stellen om haar jarenlange expertise in microfinance verder te versterken en te exporteren." Voor meer informatie:

Edi Cohen
Citigate First Financial B.V.
Tel: +31 20 575 40 17
Mob: 31 6 215 17 820
E-mail: edi.cohen@citigateff.nl