Ingezonden persbericht


FIREWALL - Sonja Vanessa Schmitz & Wynolt Visser

Van 13 februari t/m 23 maart 2008 in Kunsthuis SYB

Tijdens het project FIREWALL vormen Sonja Vanessa Schmitz en Wynolt Visser de wereld van videogames om tot realiteit. Ze maken daarbij gebruik van de vormentaal van videogames, onder andere door twee personages te creëren die tegen elkaar spelen. De kunstenaars beginnen de werkperiode met het ontwerpen en maken van ieder een eigen pak. Geleidelijk zullen zij met fotografie, film en 3D-animatie het Kunsthuis transformeren tot hun speelomgeving. Futuristische games, zoals Halo, Bioshock en Unreal Tournament dienen als inspiratie voor de vormgeving van dit project.

FIREWALL is voor Schmitz en Visser een metafoor voor de grens tussen twee werelden, fictie en realiteit, spel en oorlog. Maar FIREWALL gaat ook in op de grens tussen twee individueel werkende kunstenaars en de wijze waarop het werk van een kunstenaar verbonden is met zijn identiteit. Door middel van het project willen de kunstenaars hun grenzen onderzoeken, aftasten en doorbreken.

Sonja Vanessa Schmitz (Duisburg, 1982) werkte tijdens haar studie aan de Academie Minerva enige tijd met de identiteit van de door haar bewonderde, voormalige klasgenoot Frank Hiep. Hiep was zelf voortijdig van school gegaan en Schmitz voelde zich geroepen om in zijn geest door te gaan en zijn beeldtaal verder te ontwikkelen. Voor haar eindexamenproject afgelopen zomer richtte ze zich niet zozeer op de ideeën van een andere kunstenaar, maar op andere kunstenaars zelf. Schmitz maakte een bar waarin bepaalde kunstenaars op vooraf vastgestelde tijden plaatsnamen. Tijdens FIREWALL verwacht zij onder meer in te gaan op de aspecten van samenwerking en identificatie en bijdragen te leveren in film en elektronica.

Wynolt Visser (Leeuwarden, 1981) presenteerde afgelopen zomer tijdens zijn afstuderen aan de Academie Minerva een kelder met daarin de restanten van wat een eenzame opsluiting van iemand moest zijn geweest. Visser is onder meer gespecialiseerd in fotografie en in het bedrukken en bewerken van foto's op textiel. De onderzoeksthema's vervreemding en geweld zal hij in FIREWALL meenemen.

Werkperiode van 13 februari t/m 14 maart
Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Expositie van 15 maart t/m 23 maart
Openingstijden donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Feestelijke opening op zaterdag 15 maart om 17.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.