Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 13 februari 2008

Vastentijd gepimpt in Museum Catharijneconvent

De katholieke kerk propageert de vastentijd dit jaar als de christelijke ramadan. De traditionele ingrediënten (geen snoep, geen alcohol, geen vlees) hebben plaats gemaakt voor de meer eigentijdse en vrijblijvende oproep tot spiritualiteit en bezinning. Het fenomeen vasten ­de periode tussen carnaval en Pasen- blijkt gepimpt te kunnen worden. In Museum Catharijneconvent voorziet de expositie Cold Turkey het fenomeen vasten op een bijzondere manier van nieuwe inhoud. Cold Turkey is uitsluitend tijdens de vastentijd te zien.

Felgekleurde tatoeage
Bij Cold Turkey zijn de overbekende beelden van de Kruisweg of Het Laatste Avondmaal vervangen door modernere metaforen. We zien geen Jezus die met zijn kruis zeult, maar een felgekleurde tatoeage op een blote mannenrug. De omslag van vriendschap naar eenzaamheid, het verraad van Judas tijdens Het Laatste Avondmaal, is hier zichtbaar gemaakt in de metamorfose van een sfeervol gedekte tafel. De expositie Cold Turkey ontstond in samenwerking met De Vrienden van Job: een groep professionele beeldend kunstenaars die zich betrokken voelt bij religie en filosofie, zonder dat zij zich nadrukkelijk als religieuze kunstenaars profileren.

Barbiepop
Wout Herfkens, één van de initiatiefnemers achter De Vrienden van Job: "In deze tijd van individualisering, toenemend geweld en stuitend materialisme is het van groot belang dat de essentiële thema's van het menselijk bestaan, lijden, dood en verlossing, verbeeld worden." Dat doen De Vrienden in kunstwerken die gemaakt zijn van traditionele materialen als houtskool en klei, maar ze blijken hun inspiratie ook met ledematen van een barbiepop en een oversized wijnfles vorm te kunnen geven.

Cold Turkey is tot en met 6 april 2008 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

*** NOOT VOOR DE REDACTIE ­