Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 13 februari 2008 PO/ZO/2008/4220

Onderwerp Bijlage(n) BTW-combinatiefuncties Brief taskforce

Op 7 augustus 2007 heb ik u geïnformeerd over het doel om 2500 combinatiefuncties te realiseren tussen (brede) scholen, sportverenigingen en culturele instellingen (TK 2007-2008, bijlage bij 30.234, nr 12). Inmiddels heb ik hier samen met de Staatssecretaris van VWS en mijn collega bewindspersonen van OCW met de betrokken sectoren bestuurlijke afspraken gemaakt. Ter ondersteuning van deze impuls heb ik samen met de Staatssecretaris van VWS een (tijdelijke) taskforce combinatiefuncties ingesteld, bestaande uit deskundigen uit de diverse sectoren; sport, onderwijs, cultuur en gemeenten. Deze taskforce krijgt de praktische opdracht om een aantal producten samen en ten behoeve van de betrokken sectoren uit te werken. Het gaat daarbij onder andere om het opstellen van functiebeschrijvingen van combinatiefuncties, het maken van voorbeeldcontracten en hoe om te gaan met BTW-regelingen. Daarnaast zal de taskforce een bestuurlijk advies uitbrengen hoe de producten geïmplementeerd kunnen worden.

In mijn brief van 18 september 2007 inzake het plan van aanpak wachtlijsten buitenschoolse opvang (28447, nr 147) heb ik toegezegd u een notitie toe te zenden, waarin mogelijkheden tot herziening en vereenvoudiging van de btw plicht voor combinatiefuncties in kaart worden gebracht. Combinatiefuncties bestaan uit werkzaamheden bij twee werkgevers. De werknemer voert een deel van de functie uit in detachering bij een andere werkgever. In dat geval ontstaat BTW-plicht. Dat verhoogt de kosten van een combinatiefunctie. In het AO van 31 oktober 2007 ( 28 447, nr 152) heb ik aangegeven dat de taskforce, ook de btw-problematiek en oplossingsrichtingen in kaart zal brengen. Bijgaand treft u het eerste advies van de taskforce combinatiefuncties aan. Hiermee kom ik tegemoet aan mijn eerdere toezegging. De taskforce pleit voor vrijstelling van btw -heffing bij detachering van personeel bij combinatiefuncties in het kader van brede schoolactiviteiten (impuls brede scholen, sport en cultuur).

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Het ministerie van Financiën is leidend op dit punt. Ik zal samen met de staatssecretaris van VWS met de staatssecretaris van Financiën in overleg treden en het advies van de taskforce aan de orde stellen. U zult over de uitkomsten nader worden geïnformeerd.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Sharon A.M. Dijksma